Sitemenu

zondag 28 februari 2021
left
content-main-left

Mooi visitekaartje voor Nederland

Arie Hamoen - hoofdinspecteur CRV

Vanaf het eerste moment was er een grote betrokkenheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel binnen het team van inzenders en begeleiders, onder aanvoering van Frank van der Staak en Erica Rijneveld. Door die betrokkenheid, zoals het zelf zoeken van sponsoren en mensen die de koeien willen begeleiden, merkte je dat echt iedereen ervoor wilde gaan. Het zorgde voor een positieve uitstraling en sfeer binnen het team. Als CRV-stamboek hadden we vooral een coördinerende rol om de koeien en het team in Fribourg te krijgen.

Wanneer ik terugkijk, dan verdient de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een compliment. Die heeft ervoor gezorgd dat de koeien niet in een gezamenlijke quarantainestal hoefden, maar in quarantainestallen op het eigen erf konden blijven. Daar werd vervolgens wel streng door de NVWA op gecontroleerd. Het apart houden van de melkkoeien is veel werk, maar het pakte goed uit. Het was jammer dat in de aanloop naar Fribourg de koe Winnie van de familie Uineken moest afhaken. We waren met acht koeien aan het avontuur begonnen en je wilt dan ook graag gezamenlijk eindigen.

Carola als kers op de taart

De locatie in Fribourg was prima en de organisatie had goed werk geleverd. Er waren continu twee dierenartsen aanwezig, de plaats voor de koeien was ruim en de wasplaats prima. De tribune was wel erg hoog, maar dat kon niet anders omdat de ring niet groter was. Op de tribune kon 4600 man zitten, terwijl er 7000 toegangskaarten verkocht waren. Het was afgeladen vol, maar dat gaf wel een geweldige sfeer.

Gerriët de Groot zette op vrijdag al een meer dan geweldig resultaat neer door het kampioenschap Young Breeders op haar naam te schrijven. Op zaterdag lieten de Nederlandse koeien zich goed zien. Misschien dat we hier en daar een plekje hoger hadden kunnen lopen, maar er werd wel rechtlijnig gekeurd.

Dat de roodbonte Paris op de derde plaats eindigde achter de latere kampioenes was al mooi, maar toen Carola het reservekampioenschap bij de vaarzen binnenhaalde, was het echt feest. Dat was voor ons de kers op de taart. Carola liep in het begin van de week nog wat voorzichtig vanwege een wondje aan haar klauwen, maar zaterdag was ze in topvorm. Britte Nooijens heeft haar ook erg goed voorgebracht.

Daardoor kregen we ook vertrouwen in Millenium. Ze stond er als dertienjarige goed voor, maar ze was de oudste koe van de show en ze miste de laatste fijnheid ten opzichte van haar concurrentes. We waren wat teleurgesteld dat ze uiteindelijk achteraan liep, maar het was dan ook de beste rubriek van de dag.

EK
Wellicht kan Nederland op het EK in 2016 ook meedoen aan de landenwedstrijd

Ik hoop dat de positieve uitstraling van Nederlandse deelname  ervoor zorgt dat we bij de volgende EK in 2016 zoveel aangemelde koeien hebben dat we moeten selecteren. Dan kunnen we wellicht ook weer meedoen aan de landenwedstrijd. Het is niet meer vanzelfsprekend dat tijdens de landenwedstrijd het fokdoel van een land getoond wordt. Kijk maar naar Spanje, daar liepen ook geïmporteerde koeien mee in de groep. Fokkerij wordt steeds mondialer. Het gaat er uiteindelijk om welk land de beste koeien presenteert.

Doordat we dit jaar voor deze aanpak voor deelname gekozen hebben, is er een echte teamgeest ontstaan. Als we vooraf voor de behaalde resultaten hadden kunnen tekenen, dan hadden we het meteen gedaan. Het EK-team Nederland heeft een mooi visitekaartje afgegeven.

de coöperatie CRV

Geachte heer Hamoen, Beste Arie, Vraag die mij bezig houdt: Hoe nuttig is het EK voor de boerenkoe in Nederland ? Ik ben zelf keuringsdeelnemer al jaren; echter ik zie niet het nut van het EK deelname. Deze koeien passen mij absoluut niet. Kijk naar de afstammingen en uiterlijk van de koeien op keuringen. (ik doe mee aan Boerenlandfeest Fokveedag Hoornaar) Hoeveel lopen er hiervan in Nederland ? Hoeveel nakomelingen en stambomen liepen er op het EK van de stieren die door de eigenaren van de coöperatie gebruikt worden ? En dan komt het voor mij in beeld de essentiële vraag: Waarom besteed de coöperatie hier zoveel energie maar vooral exposure aan? Veeteelt is onderdeel van CRV en tel ik daar dus bij. Mijn mening: Het is een klein clubje die zich bezig houdt met fokkerij inkomsten; en er alles voorover heeft om dit te behouden. Index hier en index daar. Wereldmarkt hier en wereldmarkt daar. maar het aanbod van echt goede stieren wordt minder en minder...!! allerlei zijsprongen beginnen al; nu nieuw: ideale weidekoe #PPP agro weidedag. Ik zou bijna graag allen EK deelnemende koeien een jaartje willen melken op "ons" bedrijf; ben benieuwd hoeveel er nog leven na een jaar. Ja LEVEN; laat staan welke prestatie ze leveren. En ben ik uitzonderlijk; Nee volgens mij niet; ik probeer geld te verdienen aan een gezonde veestapel? Ben benieuwd hoeveel eigenaren van de coöperatie; collega melkveehouders; u dus beste lezer!!; ook dit gevoel bekruipt van fokkerijbeleid van CRV en EK: is dat ook mijn koers? Fokkerijkoers en visie ? Met vriendelijke groet, Melkveebedrijf het gasthuis

nounou jeroen, als jij een Ek

nounou jeroen, als jij een Ek kampioen nog geen jaar in leven krijgt gehouden, dan ben jij toch een heeeeeel SLECHTE boer! Laat er toch die fokkers die hebben deelgenomen vrij daarin en wees erin te plaats trots op dat nederlands zo heeft geprsteerd!!

Ik denk dat bijna iedere koe

Ik denk dat bijna iedere koe die daar was overleeft op een normaal aangestuurd modern melkveebedrijf! Of je ze zo in topvorm kan steken als ze daar gepresenteerd worden is natuurlijk iets anders. Daarvoor moeten ze inderdaad iets meer verzorgd worden als de doorsnee koe. Dit doet echter geen afbreuk aan de kwaliteit van de koe! Bedenk trouwens dat IEDERE stier die je gebruikt geproduceerd is door een fokker, die tijd en geld in zijn koeien steekt!

Vijfhonderd euro

Ha Jeroen, wees gerust, jou stamboekcenten zijn nauwelijks verspild hoor. het stamboek sponsorde maar vijfhonderd euro per koe, de rest droegen sponsoren bijeen. Dus de ploeg ging niet namens het stamboek (dus niet namens jou), maar crv was maakte er gewoon deel van uit. Als jij een ander type koe wilt fokken, prima toch, dan kijk je tijdens die tweejaarlijkse EK toch gewoon een paar dagen niet op je Twitter account en op de site van Veeteelt, dan hoe je je ook niet er aan te storen. Laat een aantal andere fokkers dan toch hun feestje houden, ze doen het immers van de eigen centen en eigen sponsoren. Ieder zij recht op zijn mening, maar ik vind dat je spijkers op laag water zoekt.

vijfhonderd euro

Ja Hendrik de bijdrage is goed maar staat natuurlijk niet in contrast bij eerdere ek s aangestuurd door t stamboek. Wielerploegjes sponseren of schaatploegen wat eigenlijk niet gerelateerd is aan fokkerij word meer aandacht aan besteed en dat vind ik als lid jammer want als je in zwitserland bent geweest dan krijg je t gevoel dat alle landen behalve Nederland er meer aan doen. Ook al zijn sommige koeien gekocht, maar om competitie te bieden is goede begeleiding nodig en mocht het stamboek besluiten om naar Frankrijk te gaan in 2016 dan zou ik het team van dit ek in fribourg aan de tafel uitnodigen en meenemen met de voorselectie van de koeien , dan zou Nederland zich zo maar eens in de top 5 van europa kunnen scharen. Deelnemers, fokkers en begeleiders ik heb genoten in fribourg . Bedankt en Fam van Beek geniet maar van deze momenten. Sterkte! Bennie
content-main-right

EK-deelnemers

In aanloop naar het EK in het Zwitserse Fribourg houden de Nederlandse deelnemers gezamenlijk een weblog bij. De Nederlandse afvaardiging ziet er als volgt uit:


Deelnemers

● Jos en Harrie Tijhuis, Hooghalen (Twente Dairies JT Millenium 1)
● Johan en Evelien van Beek, Teteringen (Southland Alex. Carola 11)
● Olf en Jannes Uineken, Dalen (Veenhuizer Damion Winnie, afgevallen)
● Jacob Wijnker en Ina van Ark, Avenhorn (Damion Joy en Zeedieker Roseanne Red)
● Jan en Liesbeth Hermanussen, Beers (Barendonk Brasilera 12)
● Johan Uenk, Nijbroek (JU Lonia 154)
● Gerrit Jan Klein Teselink, Harfsen (Paris)


Young Breeders

● Jaap van Raalte
● Gerriët de Groot


Cowfitters/verzorgers

● Frank van der Staak
● Erica Rijneveld
● Inge Schuiling
● Britte Nooijens
● Roy Schers
● Stef Goossens

right