Sitemenu

zondag 28 februari 2021
left
content-main-left

EK-deelnemers veilig aangekomen in Fribourg

Jacob Wijnker – inzender EK

Gisteren zijn alle koeien door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de NVWA, gekeurd voordat ze op reis gingen. We hebben de koeien bij elkaar gebracht in Dedemsvaart, waar ze om 16.00 uur voor het laatst zijn gemolken en opnieuw door de NVWA zijn gekeurd. Daarna zijn ze de vrachtwagen opgegaan: drie op de voorwagen, vier op de achterwagen. De koeien zijn los de wagen opgegaan, zo konden ze gaan staan en liggen waar ze wilden.

Om 18.00 uur zijn we vertrokken. Onderweg zijn we een keer of vijf gestopt om de koeien te eten en te drinken te geven en zelf hadden we daardoor ook even tijd voor koffie. We hebben alle koeien zien liggen, ze konden dus ook onderweg rusten. Daarvoor ook een pluim aan de chauffeur; hij reed rustig en nam de bochten en rotondes ruim, zodat de koeien zich staande konden houden.

We hebben ervoor gekozen om ze niet onderweg te melken. Dat kost veel tijd en bovendien maken de koeien niet heel veel melk door de stress die ze ervaren onderweg. Uiteindelijk viel de reis honderd procent mee, de nacht was zo voorbij. Om half negen kwamen we in Fribourg aan, waar we helaas nog wel twee uur moesten wachten voordat we ze van de vrachtwagen konden halen. De koeien waren wel wat moe en dun van de reis en we hebben ze snel gemolken. Na het melken vraten ze meteen goed en toen ze eenmaal lagen, herkauwden ze allemaal.

Het hele team is inmiddels al gearriveerd. Vanwege de thuissituatie hebben Jeroen van Beek en Lars van Loenhout besloten af te zien van deelname aan de Young Breeders. Hun plaats wordt nu ingenomen door Jaap van Raalte en Gerriët de Groot.

De sfeer is nu al bijzonder. Het is een mooie accommodatie, de grote tribunes maken nu al indruk en alles is groot en ruim opgezet. We zijn blij dat de koeien de reis zo goed hebben doorgemaakt. We hebben er echt zin in om ze er maximaal voor te zetten.

De EK-deelnemers staan klaar voor transport 
De EK-deelnemers zijn in Dedemsvaart verzameld en staan
klaar voor transport

De koeien zijn geladen dus de reis kan beginnen
De koeien zijn geladen dus de reis kan beginnen

Na aankomst in Fribourg gaan de koeien al snel rustig liggen
Na aankomst in Fribourg gaan de koeien al snel rustig liggen

slapen, eten drinken is het devies voor nu

je zult zien al is parijs niet zo ver vroeger vaak met koeien naar de sima geweest, die dan later ook terug keerden naar de herkomstbedrijven dat ze zich snel weten te herstellen de vedettes....

artikel in landelijke krant

Vandaag een mooi artikel in een grote landelijke krant over onze koeien in Zwitserland Jammer de reactie van de baas van het NRS dat de koeien behandelingen op het EK zouden ondergaan die niet ideaal zijn en niet in overeenstemming met het fokdoel Een fokdoel dat alle deelnemers van het EK ook in het vaandel hebben nml zoals hij stelt oude koeien die makkelijk produceren Zijn reactie is pijnlijk voor veel holstein liefhebbers en verwarrend voor veel burgers

EK in AD

Het AD interviewde het EK-team voor een achtergrond artikel. De verslaggever heeft de goede sfeer prima beschreven, maar mist inderdaad de inhoudelijk kennis (hij praat zelfs over een vleeskeuring). De opmerking over koeien die 'behandelingen ondergaan' en fokdoelen die niet passen bij een EK wekken inderdaad verwarring, en verdienen nuance. Die kennis had de verslaggever helaas niet, zo meldt het EK team (waar ook Arie Hamoen deel van uit maakt)en die het artikel helaas niet voor publicatie heeft ingezien.

blijft jammer

Toch nog even weer de grond onder de deelnemers voeten weghalen dus.ik weet zeker dat de fitters op en top voor de koeien gaan zorgen en geen enkel risico lopen door bepaalde handelingen bij de koeien te doen. Volg jullie ogen kop dat verdient meer respect dan zon artikel.succes ook voor jaap en gerriet.overijssel is trots op jullie.ben reuze benieuwd na de afloop maar bovenal geniet van de ervaring

We zijn benieuwd hoe het

We zijn benieuwd hoe het gaat, veel succes! Gr, kimono

Benieuwd

Erg benieuwd

excursie BONS

Maandag op excursie geweest bij bons-holsteins... Erg jammer dat koeien als de EX-93 mailing, EX-90 (tweedekalfs) Jasper, EX-92 Allen en de VG-88 rode Talent vaars niet naar het EK gaan! Wij waren als groep erg onder de indruk. Bons is naar ons mening toch wel de meest professionele showfokker van nederland! Super tof dat er wel een delegatie naar zwitserland gaat!! veel succes daar en hopelijk de volgende keer met Bons Holsteins...

Bons Holsteins

@A. Dekker: het stond de heer Bons vrij om zijn dieren op te geven. Iedereen mag namelijk dieren opgeven voor het EK. Er is op geen enkele wijze sprake van voorselectie. Het is dus de keuze van de heer Bons geweest om zijn dieren niet op te geven.

@koeienliefhebber: dat gaf

@koeienliefhebber: dat gaf nico ook aan hoor! hij zou alleen graag wel de planning voor over 2/3 jaar willen weten... Als je zo in de perfectie bezig ben om koeien klaar te maken voor een show moet je ver van te voren weten hoe het geregeld gaat worden.. zowel financieel als wat de regels veterinair zijn! tip van onze groep: betrek bons op tijd bij de gesprekken de kennis die hij afgelopen jaren heeft opgedaan om zelf op eigen initiatief naar parijs en libramont te gaan daar kan iedereen gebruik van maken!
content-main-right

EK-deelnemers

In aanloop naar het EK in het Zwitserse Fribourg houden de Nederlandse deelnemers gezamenlijk een weblog bij. De Nederlandse afvaardiging ziet er als volgt uit:


Deelnemers

● Jos en Harrie Tijhuis, Hooghalen (Twente Dairies JT Millenium 1)
● Johan en Evelien van Beek, Teteringen (Southland Alex. Carola 11)
● Olf en Jannes Uineken, Dalen (Veenhuizer Damion Winnie, afgevallen)
● Jacob Wijnker en Ina van Ark, Avenhorn (Damion Joy en Zeedieker Roseanne Red)
● Jan en Liesbeth Hermanussen, Beers (Barendonk Brasilera 12)
● Johan Uenk, Nijbroek (JU Lonia 154)
● Gerrit Jan Klein Teselink, Harfsen (Paris)


Young Breeders

● Jaap van Raalte
● Gerriët de Groot


Cowfitters/verzorgers

● Frank van der Staak
● Erica Rijneveld
● Inge Schuiling
● Britte Nooijens
● Roy Schers
● Stef Goossens

right