Sitemenu

dinsdag 13 september 2022
left
content-main

zuurgraad

Sturen op een gezonde pens

Subklinische pensverzuring vaak de boosdoener in probleemrantsoenen
Bij veel probleemrantsoenen is een tekort aan buffering de oorzaak, zo blijkt uit onderzoek van Agrifirm.

Truc uit de oude doos

Aanzuren van kalvermelk goed tegen voedingsdiarree en bacteriële infecties - special kalveropfok
Veehouders zuren de kalvermelk aan omdat vader of grootvader dat deden en goede resultaten behaalden. Maar het oude gebruik herbergt meer kennis, stelt Christian Dohogne.

Zure grond schreeuwt om kalk

In oosten en noorden van Nederland is de pH op maisland vaak te laag - special bodembeheer
Het is kennis van de lagere landbouwschool: een goede gewasopbrengst staat of valt met een gunstig niveau van de pH.

Pensverzuring in beeld

Dagelijkse meting pens-pH als inzet voor een betere rantsoenefficiëntie
Pensverzuring kort na afkalven kan zorgen voor gezondheidsproblemen verderop in de lactatie.

Vetsplitsing

Zuurtegraad melkvet hoger bij automatisch melken
Sinds de invoering van het automatisch melken is er gemiddeld genomen een stijging te zien van de zuurtegraad van het melkvet.

Structuur (in) balans

Structuurbalans nieuwe methode om pens en melksamenstelling te sturen
Uitleg van het VVM-penssysteem van de Vereniging tot Voorlichting van Mengvoerfabrikanten.

Structuur in celwanden

Veel suikers en weinig celwanden geeft grote kans op pensverzuring
De productmanager veevoeding van het Bedrijfslaboratorium voor Grond- en Gewasonderzoek te Oosterbeek en een zegsman van de Vereniging tot Voorlichting van Mengvoerfabrikanten geven hun mening over de

Attent op zuurgraad

Automatisch melken stijgt het gehalte vrije vetzuren
Een koppeling wordt gelegd tussen het hogere gehalte aan vrije vetzuren in de melk en de invoering van de melkrobot, waarna aanbevelingen voor maatregelen worden genoemd

Structuurprobleem ontrafeld

Herkauw- en verzuringsindex helpt bij optimaal functioneren pens
Om te voorkomen dat koeien in de problemen komen door onvoldoende structuur in het rantsoen is een herkauw- en verzuringsindex ontwikkeld die door de opstellers wordt verklaard
right