Sitemenu

zondag 11 september 2022
left
content-main

melkkwaliteit

Vrijloopstal raakt vogelvrij

Melkkwaliteit nog steeds zorgenkindje van de vrijloopstal
Het imago van de welzijnsvriendelijke vrijloopstal liep in 2013 een fikse deuk op door zorgen over de melkkwaliteit. Tijdens een symposium over vrijloopstallen werden die zorgen nog niet weggenomen.

Precieze liefhebbers zetten door

Freek de Jong: 'Schone koeien en schone boxen zijn het belangrijkste voor eersteklas melk' - bedrijfsreportage
Al 65 jaar levert familie De Jong in Montfoort onafgebroken eersteklas melk af. De koeienliefhebbers bereikten de uitzonderlijke mijlpaal door ieder moment van de dag uiterst precies te zijn.

Zorg om melkkwaliteit in vrijloopstal

Compost leidt tot verhoogd aantal hitteresistente thermofiele bacteriën in melk
Recent onderzoek toont aan dat compost als ligbed leidt tot hoge aantallen thermofiele bacteriën in melk. De bacteriën zijn hitteresistent en dat kan leiden tot bederf van zuivel.

Melkonderzoek breidt uit

MCC-voorzitter Francois Achten juicht centralisatie melkonderzoek toe
Het Melkcontrolecentrum Vlaanderen, kortweg MCC, innoveert en differentieert.

Extra aandacht voor chloroform heeft effect

Aantal hoge uitslagen bij FrieslandCampina neemt met veertig procent af - special melkwinning
Sinds 2006 laten Nederlandse zuivelondernemingen het chloroformgehalte van melk onderzoeken. Steeds minder vaak krijgen veehouders een waarschuwing voor een te hoog chloroformgehalte.

Vetsplitsing

Zuurtegraad melkvet hoger bij automatisch melken
Sinds de invoering van het automatisch melken is er gemiddeld genomen een stijging te zien van de zuurtegraad van het melkvet.

Glucogeen rantsoen helpt koe

Verlagen melkvet via glucogeen rantsoen zorgt voor verbetering energiebalans
Elke koe kampt aan het begin van de lactatie met een negatieve energiebalans. Aandacht voor de juiste vorm van energie in het rantsoen is geen overbodige luxe, blijkt uit onderzoek.

Actieve aanpak celgetal loont

Deelnemers studiegroepen UGCN realiseren een significant lager celgetal
Melkveehouders die gemotiveerd in studiegroepen aan uiergezondheid werken, verbeteren de uiergezondheid van hun veestapel.

Nieuws

Hoewel het aantal melkveebedrijven in Vlaanderen in 2012 met 3,6 procent daalde, werd in 2012 meer melk geproduceerd van een betere kwaliteit.

In 2012 steeg het gemiddelde eiwitgehalte in Vlaamse melk naar 3,51%
right