Nieuwe meetsystemen voor opbrengst en kwaliteit gras winnen aan belangstelling, maar zijn nog te duur of niet betrouwbaar genoeg
De behoefte om direct op het erf opbrengst en kwaliteit van gras te meten en te registreren neemt toe. Steeds meer boeren werken met een graslandhoogtemeter of met versgras-analysecijfers.
Uit buitenland afkomstige programma FeedWedge helpt bij graslandplanning
Veehouders, die met de grashoogtemeter het weiland in gaan, willen meer met de informatie doen. Het antwoord hierop is de FeedWedge, of op zijn Nederlands de 'weidewig'.
Intensieve boer oogst evenveel mais als extensieve - serie kringloopwijzer. Deel 4: Maisproductie
Wie voer moet kopen, kent het belang van een goede maisoogst. Toch rijden intensieve bedrijven geen bovengemiddelde maisoogst naar de kuil. De KringloopWijzer meet de maisopbrengst.
Eigen mestnorm begint met meten grasproductie - serie kringloopwijzer. Deel 3: Graslandproductie
Meer bemesten bij een hogere opbrengst van het grasland. Het ligt voor de hand, maar zover is het nog niet. De Kringloopwijzer berekent de grasproductie op een melkveebedrijf.
Jouke Oenema en Koos Verloop promoveren op praktische resultaten bij De Marke en bij Koeien & Kansen-deelnemers
Van Minas via gebruiksnormen naar de bex en de Kringloopwijzer, zowel proefbedrijf De Marke als de pioniers van Koeien & Kansen liepen voorop om hun mineralen efficiënt te benutten.
Melkveebedrijven mogen weer groeien, mits dit grondgebonden gebeurt met een efficiënte mestbenutting. De veredeling van gras draagt daaraan bij, stelt onderzoeker Jan Rinze van der Schoot .
In sommige regio's kampt 60 tot 80 procent van de percelen met een te lage pH-waarde
Een hoge graslandopbrengst is lucratief. Zeker binnen de nieuwe mestwet. Cijfers wijzen uit dat de drogestofopbrengsten van gras in 2013 juist lager lagen.