Sitemenu

zaterdag 10 september 2022
left
content-main

antibioticagebruik

Nieuws

'Er zijn terecht twijfels bij het preventief inzetten van antibiotica bij het droogzetten van alle koeien.' Dat zegt de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), Ludo Hellebrekers, in een interview met Veeteelt.

Volgens Ludo Hellebrekers moet de sector terughoudend zijn in het gebruik van moderne antibiotica

Nieuws

Melk van tien bedrijven geweigerd

03-07-2012  · 3 reacties

Zuivelondernemingen nemen vanaf 1 juli geen melk meer af van melkveebedrijven die niet voldoen aan de eisen die per 1 januari van dit jaar zijn gesteld aan een verantwoord gebruik van diergeneesmiddelen.

Veehouders zijn verplicht om het antibioticagebruik op het bedrijf te laten registreren

Nieuws

Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid rundveehouderij bij LTO, betreurt de strengere maatregelen voor antibioticagebruik die het kabinet heeft aangekondigd. 'In de melkveehouderij hebben we al een goede basis liggen voor verantwoord antibioticagebruik.'

Een veehouder mag alleen eerste- en tweedegeneratie-antibiotica op voorraad hebben

Nieuws

De daling van het antibioticagebruik in de Belgische veehouderij zet voorzichtig door met in 2010 een afname van het gebruik met 1,6 procent.

Het antibioticagebruik nam in België de afgelopen vier jaar gemiddeld af met 14,2 procent

Nieuws

Vanaf 2 januari 2012 is de database MediRund voor de registratie van antibiotica in de rundersector beschikbaar voor rundveehouders.

De rundveehouder kan via MediRund de leveringen van antibiotica door de dierenarts controleren

Nieuws

De familie Vanderheijden gaat intensiever samenwerken met de dierenarts om het diergeneesmiddelengebruik op het bedrijf verder terug te dringen.

Familie Vanderheijden stelt dat medicijngebruik terugdringen ook maatschappelijk belang dient

Nieuws

Op melkveebedrijven is een duidelijk verband aangetoond tussen de productie per koe en de medicijnkosten. De medicijnkosten verdubbelen bij een hogere productie.

Medicijngebruik voor uiergezondheid stijgt naarmate koeien meer produceren

Nieuws

In de strijd tegen antibioticaresistentie heeft de Gezondheidsraad de overheid geadviseerd extra maatregelen te nemen in verband met het antibioticagebruik in de veehouderij.

Alleen op lange termijn komen veelgebruikte antibioticaproducten in het gedrang

Nieuws

De inzet van antibiotica mag op een gemiddeld melkveebedrijf in 2011 niet meer dan 4,6 dierdagdoseringen bedragen. Dat heeft de stichting Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) vandaag bekendgemaakt.

Doel is om in 2011 twintig procent minder antibiotica te gebruiken dan in 2009

Nieuws

Vanaf 1 januari 2012 moet elk melkveebedrijf een bedrijfsspecifiek bedrijfsgezondheidsplan, een bedrijfsbehandelplan en een transparant registratiesysteem voor antibiotica hebben. Ook mag alleen een geborgde dierenarts een veehouder adviseren.

Het gebruik van derde en vierde generatie antibiotica moet worden geminimaliseerd
right