Sitemenu

maandag 12 september 2022
left
content-main

ammoniakemissie

Graadmeter voor emissie

Reductie van ammoniakemissie begint bij voeding - serie kringloopwijzer. Deel 2: ammoniak
Stikstof, die niet vervliegt als ammoniak, hoef je niet te kopen in de vorm van mest. Daar zit de winst van een lagere ammoniakemissie. De KringloopWijzer brengt deze emissie in kaart.

Fris klimaat en zo goed als ammoniakvrij

Melkveestal met luchtwasser biedt vooordelen; openheid is discussiepunt - special Klimaatbeheersing
De strenge ammoniakregels nodigen steeds meer melkveehouders uit tot plaatsing van een luchtwasser. Wat betekent dat voor het stalklimaat? Welk stalaanpassingen zijn nodig? Hoe werkt een luchtwasser?

Elke boer aan de emissiearme vloer

Bij aanschaf van emissiearme roostervloer informeren veehouders nauwelijks naar kwaliteit of garantieduur - special beton
De ammoniaknormen worden vanaf 2015 zo streng dat elke melkveehouder bij nieuwbouw verplicht wordt tot een emissiearme vloer.

Stikstofverlies uit vrijloopstal hoger

Emissie van stikstofgassen tijdens uitrijden van mest juist lager dan bij ligboxenstallen - serie vrijloopstallen. Deel 3: Milieu
Wageningen UR Livestock Research analyseerde de stikstofverliezen uit vrijloopstallen en vergeleek die met de verliezen uit ligboxenstallen. De ammoniakemissies uit de vrijloopstal zijn hoger.

Liever bij de voorlopers

Rudie Freriks beperkt ammoniakemissie door nauwgezette bedrijfsvoering - bedrijfsreportage
Een emissiearme stalvloer is aan Rudie Freriks niet besteed. Toch maakt hij werk van het reduceren van ammoniakemissie.

Roostervloer op retour

Emissiearme vloer wordt de nieuwe standaard in de melkveehouderijsector - special huisvesting
De standaard roostervloer zal binnen enkele jaren niet meer voor melkveestallen worden verkocht, verwachten adviseurs en betonproducenten.

Vaker emissiearm bouwen

Ook bestaande stallen moeten op termijn aan lagere ammoniakemissie voldoen
Emissiearm bouwen is al verplicht bij jaarrond opstallen. Binnen enkele jaren worden de regels waarschijnlijk uitgebreid, ook naar bestaande rundveestallen.

Werken aan klimaatneutrale zuivelproductie

Nederlandse koe moet in 2020 vijf procent minder methaan produceren dan in 2007
In Nieuw-Zeeland gaan melkveehouders vanaf 2015 een CO2-belasting betalen over hun melkproductie.

Milieuvriendelijk bouwen

Geen gebrek aan iniatieven om ammoniakuitstoot in rundveestallen te reduceren: van kunststof vloeren tot luchtwassers - special Stalbouw
De Regeling Ammoniak en Veehouderij (Rav) en de Maatlat Duurzame Veehouderij houden de gemoederen van de Nederlandse stallenbouwers flink bezig. Vanaf 2012 is het verplicht om emissiearm te bouwen.

Menukaart van maatregels om emissie te beperken

Nederlandse melkveehouder kiest vooral voor isolatie en klimaatregulering om ammoniakuitstoot terug te dringen - special Stalbouw
Slechts twintig procent van de nieuwe stallen, die voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij, heeft een emissiearme vloer.
right