Bepaling drogestofgehalte in snijmais kwestie van veel doen en goed kijken
De mais in Nederland staat er nu in september 2014 uitzonderlijk goed bij. Hier en daar zijn de eerste percelen al geoogst. De verwachting is dat het echte oogstgeweld binnenkort losbarst.
Nieuwe technieken en wetgeving maken doorzaaien aantrekkelijk - gesponsord artikel
Doorzaaien verhoogt de opbrengst van grasland. Juist het najaar is hiervoor een goede periode. Door de wettelijke beperkingen voor grasland scheuren is doorzaaien extra interessant.
Voor de beste benutting van najaarsgras rekening houden met de typische eigenschappen - gesponsord artikel
Met herfstgras kunnen veehouders hun koeien prima aan de melk houden, mits ze op de juiste manier de voederwaarde inschatten en het rantsoen aanpassen, vinden Martin Rensink en Rob Rutgers van ForFarm
Nieuwe meetsystemen voor opbrengst en kwaliteit gras winnen aan belangstelling, maar zijn nog te duur of niet betrouwbaar genoeg
De behoefte om direct op het erf opbrengst en kwaliteit van gras te meten en te registreren neemt toe. Steeds meer boeren werken met een graslandhoogtemeter of met versgras-analysecijfers.
Experts blijven pleiten voor frequentie vruchtwisseling op zandgronden
Gras en mais afwisselen kan voordeel bieden voor beide gewassen. Nieuwe Europese vergroeningsmaatregelen zetten de mogelijkheden van wisselteelt echter onder druk.
Uit buitenland afkomstige programma FeedWedge helpt bij graslandplanning
Veehouders, die met de grashoogtemeter het weiland in gaan, willen meer met de informatie doen. Het antwoord hierop is de FeedWedge, of op zijn Nederlands de 'weidewig'.
3 inspirerende veehouders en 1 akkerbouwer vertellen hun werkwijze en ervaringen bij achtereenvolgens jong grasland, oud grasland, grasland voor het laten maken van grasbrokken, en precisiegrasteelt.