Sitemenu

zondag 11 september 2022
left
content-main

605-C Samenstelling en kwaliteit van diervoeders

Stikstofverliezen beperken

Structuurrijk en eiwitarm voeren zorgt voor mest met minder stikstof
Kun je via aanpassingen in het rantsoen de samenstelling van drijfmest veranderen, zodat er minder stikstof verloren gaat in de bedrijfskringloop.

Kuilen met behoud van voederwaarde

Kuil al in twee dagen stabiel met goed inkuilmiddel - gesponsord artikel
Voor een goede kuil moet het uitgangsmateriaal goed zijn. Dan zorgt een inkuilmiddel ervoor dat de voederwaarde tot zijn recht komt, aldus Aart Tijssen en Couzijn Bos van Ecosyl-producent Volac.

Fosfor: koe vaker onderuit

Fosfaatbeleid dwingt melkveehouders tot bijsturen in rantsoenen
Leidt minder fosfor in het ruw- en krachtvoer tot meer gezondheidsproblemen bij koeien? Het is een vraag die boeren bezighoudt.

Voeren voor een gezonde klauw

Uit voedingsoogpunt blijft pensverzuring de voornaamste plaag voor de klauw - serie klauwen deel 1: Voeding
De relatie tussen voeding en klauwgezondheid is bekend, maar niet eenvoudig aantoonbaar. Beoordeling van hoogproductieve vaarzen is nog de beste methode om voerfouten uit te kunnen sluiten.

Biest als basis

Bij voorkeur drie liter binnen een uur na de geboorte - uit de dierenartspraktijk
Uit bloedonderzoek bij een koppel kalveren bleek dat de hoeveelheid antilichamen IgG in het bloed veel te laag was.

Inkuilmiddel als puntje op de i

Inzet van toevoegmiddelen bij inkuilen verschuift van noodmaatregel naar managementinstrument - special Inkuilmiddelen
Traditioneel worden inkuilmiddelen ingezet als onder moeilijke omstandigheden een kuil dreigt te mislukken.

Sturen op een gezonde pens

Subklinische pensverzuring vaak de boosdoener in probleemrantsoenen
Bij veel probleemrantsoenen is een tekort aan buffering de oorzaak, zo blijkt uit onderzoek van Agrifirm.

Truc uit de oude doos

Aanzuren van kalvermelk goed tegen voedingsdiarree en bacteriële infecties - special kalveropfok
Veehouders zuren de kalvermelk aan omdat vader of grootvader dat deden en goede resultaten behaalden. Maar het oude gebruik herbergt meer kennis, stelt Christian Dohogne.

Veel, vaak en zuur

Kalveropfok op basis van aangezuurde melk bij Marc en Wout Goderis - special kalveropfok
Voor de opfok van de witblauwe en de zwartbonte kalveren werken Marc en Wout Goderis uit het West-Vlaamse Leisele met aangezuurde melk.

Verschillen in lactose

Energievoorziening blijkt cruciaal voor lactosegehalte in melk
Het lactosegehalte in de melk is moeilijk te beïnvloeden, maar er zijn verschillen tussen bedrijven.
right