Sitemenu

zaterdag 10 september 2022
left
content-main

603-C Huisvesting, management en verzorging van dieren

Melken op het hoogste niveau

Maxime Leroy: 'In genoomtijdperk is het niet meer mogelijk om het risico alleen te dragen'
Fabrice en Maxime Leroy streven naar topresultaten. Hun koeien produceren vlot 12.000 kg melk dankzij een optimaal management en uitgekiende genetica.

Rust geeft resultaat

Nieuwe stal verbetert klauwgezondheid bij maatschap Van Rooijen - special Klauwgezondheid
Rust is het opvallendste kenmerk van het gedrag van de koeien van de familie Van Rooijen in hun nieuwe serrestal. De stal kent ruime looppaden en comfortabele diepstrooiselboxen.

Verknocht aan de blaarkop

Arbeidsgemak en licht en rust voor de koeien staan centraal bij nieuwe ligboxenstal - bedrijfsreportage
Waar andere melkveehouders steeds verder uitbreiden, koos melkveehoudster Petra Schaars-Ankersmit bewust voor het werkplezier van een kleinere veestapel.

Op volle kracht vooruit

Opvolging door dochters zorgt voor uitbreiding familiebedrijf bij Buyens - bedrijfsreportage
Kristel en Griet Buyens willen vooruit met hun melkveebedrijf. In april is de bouw van de nieuwe melkveestal afgerond. Met hun roodbonte en zwartbonte veestapel streven ze nu een hogere productie na.

Voeren tot ver achter de komma

Thijs Rompelberg: "Voerefficiëntie zegt alleen wat in combinatie met de kosten per kilo droge stof" - in detail - Voerefficiëntie
Dikwijls is voerefficiëntie in de praktijk nog slechts een verondersteld getal dat af en toe eens door de voeradviseur wordt berekend. Maar niet bij Michel en Thijs Rompelberg.

Mixen met water

Bennie Nijhuis zag de melkproductie per koe 1800 kilo stijgen dankzij compact voeren - in detail Voertechniek
Negen kilo water per koe mengt Bennie Nijhuis dagelijks door het voer. De emigrant maakt zo een rantsoen waaruit koeien niet meer kunnen selecteren.

Jong geleerd is oud gedaan

‘Oppasmoeders’ leren kalveren van Tom Keuper de kneepjes van weidegang
Zo jong mogelijk de wei in of zo lang mogelijk op stal? Voor beide opfokstrategieën zijn voor- en tegenstanders te vinden.

Grashoogte meten 2.0

Uit buitenland afkomstige programma FeedWedge helpt bij graslandplanning
Veehouders, die met de grashoogtemeter het weiland in gaan, willen meer met de informatie doen. Het antwoord hierop is de FeedWedge, of op zijn Nederlands de 'weidewig'.

Gras nooit ouder dan 14 maanden

Inspirerende veehouder
3 inspirerende veehouders en 1 akkerbouwer vertellen hun werkwijze en ervaringen bij achtereenvolgens jong grasland, oud grasland, grasland voor het laten maken van grasbrokken, en precisiegrasteelt.
right