Bepaling drogestofgehalte in snijmais kwestie van veel doen en goed kijken
De mais in Nederland staat er nu in september 2014 uitzonderlijk goed bij. Hier en daar zijn de eerste percelen al geoogst. De verwachting is dat het echte oogstgeweld binnenkort losbarst.
Investeren in een efficiënte en flexibele manier om een kuil af te dichten loont de moeite. Arbeidsbesparing en vooral betere voerkwaliteit vergoeden de meerkosten.
Intensieve boer oogst evenveel mais als extensieve - serie kringloopwijzer. Deel 4: Maisproductie
Wie voer moet kopen, kent het belang van een goede maisoogst. Toch rijden intensieve bedrijven geen bovengemiddelde maisoogst naar de kuil. De KringloopWijzer meet de maisopbrengst.
Goede zaaibedbereiding fundament voor hoge ruwvoeropbrengst mais
Een goede voorbereiding van het zaaibed voor mais is belangrijk om een snelle en egale opkomst te garanderen. Juist de jeugdgroei bepaalt de uiteindelijke ruwvoeropbrengst.
Akkerbouwmatiger onkruid in mais bestrijden zorgt voor beter resultaat
Inspelen op de weersomstandigheden en niet schromen om al vóór opkomst een behandeling toe te passen. Dat bepaalt of onkruidbestrijding in mais succesvol is.
Denken als akkerbouwer helpt veehouder ruwvoerproductie te verhogen - gesponsorde serie ruwvoermanagement. Deel 2: Strategisch voer telen
Boeren die hun ruwvoeroogst wegen, staan vaak versteld. Opbrengstverschillen tussen graspercelen op hetzelfde bedrijf van honderden kilo’s ruw eiwit per hectare zijn geen uitzondering.
Maiskopbrand veroorzaakt meeste schade bij koud voorjaarsweer
De ziekte maiskopbrand bracht in 2012 voor het eerst serieuze schade toe in mais. PPO-onderzoeker Jos Groten maakt zich zorgen over de schimmel, die via de kiem de maisplant binnendringt.