Sitemenu

vrijdag 30 juli 2021
left
content-main-left

Nieuws

De nieuwe Nederlandse melkafnemer A-ware wil melkveehouders meer vrijheid bieden dan ze tot dusver gewend zijn. Bij het aangaan van een samenwerking zijn veehouders vrij om te kiezen op welke manier zij zich aan de zuivelfirma verbinden.

Coöperatief ingestelde boeren kunnen zich aansluiten via een lidmaatschap van NoorderlandMelk, anderen krijgen de gelegenheid om zich bij A-ware aan te sluiten via een verbintenis mét of zonder inleggeld. ’De tijd dat acht bestuurders de melkprijs bepalen voor 17.000 leden is voorbij. De markt wordt vrijer en boeren zijn prima in staat om zelf te kiezen op welke wijze ze zich verbinden aan een afnemer’, zegt Robert van Ballegooijen, operationeel directeur van A-ware deze week in een interview met Veeteelt.

200.000 ton kaasafzet

De kaasafzet van het familiebedrijf A-ware groeide de afgelopen jaren met meer dan tien procent per jaar. ‘We verkopen in binnen- en buitenland inmiddels 200.000 ton kaas’, vertelt algemeen directeur Jan Anker in hetzelfde vraaggesprek. Van deze afzet wil A-ware 80.000 ton zelf gaan produceren in de nieuw te bouwen fabriek in Heerenveen. ‘Wij willen continuïteit waarborgen richting onze klanten. Als je alle kaas inkoopt dan kun je die continuïteit minder goed garanderen.’

Fabriek zit zo vol

Bang voor een overschot aan kaas zijn de A-ware-directeuren niet. Van Ballegooijen: ’De Europese Commissie heeft onlangs een rapport uitgebracht waarin zij verwacht dat de kaasexport buiten Europa met 300.000 ton groeit naar ruim 900.000 ton in 2020. Dan praat je wel over vijftig procent groei. Ook bij ons gaat de kaas steeds meer naar klanten buiten Europa. Wij zijn dan ook positief, die fabriek zit zo vol.’

De Veeteelteditie met daarin het interview met de A-ware-directeuren valt donderdag bij de Nederlandse lezers in de bus.

A-ware wil 80.000 ton kaas in de eigen fabriek produceren
A-ware wil 80.000 ton kaas in de eigen fabriek produceren
right