Sitemenu

vrijdag 9 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Voorzitter van FrieslandCampina Piet Boer maakt zich zorgen over het effect op de kaasmarkt wanneer de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra een fabriek zal plaatsen in Nederland.

In een interview met het coöperatieblad Melk zegt Piet Boer dat de komst van een nieuwe fabriek met een jaarcapaciteit van 60.000 tot 80.000 ton kaas de Nederlandse kaasproductie in een klap met tien procent verhoogt. ‘Dat verhoudt zich slecht met een marktgroei voor kaas van zo’n één procent per jaar’, aldus Boer.

Overstappende leden

Fonterra wil samen met het bedrijf A-Ware, de grootste kaashandelaar van Nederland, een fabriek bouwen. Piet Boer is niet bang dat Nederlandse FrieslandCampina-leden zullen overstappen om te leveren aan de nieuwe fabriek. ‘We willen voor de melkveehouders in ons werkgebied de meest aantrekkelijke zuivelonderneming zijn. Als we daarin slagen, dan blijven de leden vanzelf’, zo meldt Boer in Melk.

De plannen voor een nieuwe kaasfabriek van Fonterra zorgt voor een tien procent grotere kaasproductie in Nederland
De plannen voor een nieuwe kaasfabriek van Fonterra zorgt voor een tien procent grotere kaasproductie in Nederland

Als frica de kaasproductie

Als frica de kaasproductie met 10% laat krimpen dan is er toch niks aan de hand

Jan haha

Ga jij dan even 10% minder koeien melken? Geen 1 onderneming wil, als het niet nodig is, kleiner worden :')

10%

En als het wel nodig is krimpen de meeste boeren ook niet hoor ;)

frica-kaas

frica moet zich zeker zorgen maken,ze verdienen nu al niets aan de kaas,straks moet er geld bij.

FrieslandCampina

Piet Boer vergist zich schromelijk, er zijn zeker melkveehouders die overstappen naar Fonterra. "We willen voor de melkveehouders in ons werkgebied de meest aantrekkelijke zuivelonderneming zijn." zegt hij. Er zijn veel leden die vinden dat FrieslandCampina relatief en structueel te weing uitbetaald. Het is net Vion, een wereldspeler willen zijn, maar niet de beste prijs kunnen betalen. Straks weer lekker reorganiseren om mee te kunnen doen! Kijken wat dat weer kost. Allemaal ten nadele van de melkprijs.

De "top" mannen van FrCa

De "top" mannen van FrCa denken wel meer. Een bedrijf dat wat mij betreft wel weer eens met beide benen op de grond mag gaan staan i.p.v. het dromeland waar ze nu zitten!
right