Sitemenu

woensdag 17 augustus 2022
left
content-main-left

Nieuws

In Brussel protesteerden vandaag enkele honderden melkveehouders van de Europese bond van melkveehouders (EMB) tegen het huidige Europese zuivelbeleid.

Vandaag vergaderde het Europese parlement in Brussel over hervormingen in het Europees landbouwbeleid. De Europese bond van melkveehouders greep dit aan om haar stem te laten horen. Volgens de EMB zal de overproductie op de Europese melkmarkten opnieuw leiden tot een dramatische val van de melkprijzen, zoals ook gebeurde in 2008 en 2009.

Eisen voor evenwichtige markt

De EMB eist dat het voor melkveehouders mogelijk moet zijn  om tegen een vergoeding vrijwillig af te zien van productie, om zo bij overproductie de melkmarkt weer in evenwicht te brengen. Daarnaast moet er een Europees monitoringsagentschap komen, die het mogelijk maakt om het aanbod op de vraag af te stemmen.

Overstromende melkplas

Een overstromende melkplas symboliseerde op het plein voor het Europese Parlement in Brussel de overproductie van melk. Aan de actie namen ook leden van de Nederlandse dochterorganisatie van de EMB deel, de Dutch Dairymen Board (DDB). Ook de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) was bij het protest aanwezig.

Overproductie zal volgens de EMB opnieuw leiden tot een val van de melkprijzen
Overproductie zal volgens de EMB opnieuw leiden tot een val van de melkprijzen
right