Sitemenu

zaterdag 10 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Honderden aanmeldingen voor melktermijnmarkt

08-11-2011  · 3 reacties

Enkele honderden melkveehouders hebben interesse getoond in het nieuwe melkprijsgarantiecertificaat van Dairy Trading Online waarmee de melkprijs vastgezet kan worden.

Het melkprijsgarantiecertificaat is een initiatief van Steegro en de DCA Groep en is vergelijkbaar met een termijnmarkt voor melk.

‘Het vastzetten van de melkprijs is een stukje risicobeheersing’, stelt Aris van Ommeren, directeur van Dairy Traiding Online. 'We hebben veel positieve reacties gekregen voor het initiatief van zowel banken, accountantskantoren als veehouders. Het zijn vooral grote veehouders die geïnteresseerd zijn, bedrijven die echt bezig zijn met het ondernemerschap.’

Melk aan eigen melkfabriek leveren

Deelname is niet gebonden aan een melkafnemer, waardoor veehouders hun melk gewoon kunnen blijven leveren aan de eigen melkfabriek. Volgens Van Ommeren bedragen de jaarlijkse kosten bij deelname aan de termijnmarkt voor een bedrijf van 1 miljoen kg melk ongeveer 1750 euro. ‘Je moet niet te veel naar de kosten kijken, maar vooral naar de opbrengsten. Reken maar uit wat je misloopt als je een jaar lang een 2 cent lagere melkprijs krijgt dan gedacht.’

Eerste contracten eind dit jaar

Van Ommeren wil de komende maanden vooral gebruiken om het systeem uit te leggen en hoopt eind van het jaar daadwerkelijk de eerste contracten af te sluiten.

Deelnemende melkveehouders kunnen melk blijven leveren aan eigen melkfabriek
Deelnemende melkveehouders kunnen melk blijven leveren aan eigen melkfabriek

Een goed initiatief. Systeem

Een goed initiatief. Systeem werkt ook in de USA.

werkt dit?

Als je te laag gokt loopt je wat geld mis. En als je wel goed zit gaat het inkoopbedrijf kapot en loop je alles mis. Of denk ik nu te simpel?

En de voerprijzen dan ?

In de USA hebben ze mij altijd geleerd dat je de melk wel vast kunt zetten maar dan moet je op het zelfde moment ook het voer vast zetten. In Nl is dat op dit moment nog zeer lastig.
right