Sitemenu

maandag 12 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina gaat jaarlijks 45 miljoen euro beschikbaar stellen voor de stimulering van weidegang. Leden die hun koeien weiden, komen vanaf 2012 in aanmerking voor een weidepremie van vijftig cent per 100 kilo melk.

Momenteel ontvangen leden van de zuivelonderneming een premie van vijf cent per 100 kilo melk. De vergoeding voor weidegang stijgt voor een bedrijf met 600.000 kilo melk daardoor van 300 naar 3000 euro per jaar. De vergoeding is volgens FrieslandCampina bedoeld als tegemoetkoming in de tijd en moeite die melkveehouders investeren in het weiden van hun koeien.

Zes uur weiden per dag

Om in aanmerking te komen voor de weidemelkpremie moeten leden hun melkvee ten minste 120 dagen en minimaal zes uur per dag laten weiden. FrieslandCampina zal het assortiment zuivelproducten met de garantie ‘weidemelk van Nederlandse bodem’ verder uitbreiden.

Het initiatief maakt deel uit van de duurzaamheidsagenda van FrieslandCampina. De financiële impuls van 45 miljoen euro geldt voor ten minste de periode van 2012 tot 2014.

Voor een bedrijf met 6 ton quotum bedraagt de vergoeding 3000 euro
Voor een bedrijf met 6 ton quotum bedraagt de vergoeding 3000 euro

weidegeld absurt

Tjonge, geld om koeien te weiden. De uiteindelijke melk in de tank is toch echt hetzelfde. Hoe denkt FrieslandCampina dat geld ooit terug te verdienen. 45 miljoen, dat is een hoop geld. Of korten ze gewoon degenen die de koeien binnen houden.

mooi man koeien weiden

Alle melkgeld komt in een grote pot, en daar worden de boeren van betaald, grote boeren iets meer dan kleintjes, en boeren die koeien weiden iets meer dan boeren die de koeien altijd op stal hebben, hardstikke logisch (en vooral ook terecht) trouwens. Het is voor de boer, de koe en het imago veel beter dat koeien in de weide lopen.

Laat de boer en de koe maar

Laat de boer en de koe maar achterwege. Voor het imago is het alleen goed dat de koe buiten loopt.

Onbeperkt weiden

@Kees: Wat voor een boer ben jij dan weer? Zeker nieuwe stal met 500 koeien? Denk eens aan het imago, de consument wil graag koeien in de wei en het is zaak voor RFC dat ze van weidemelk een product met meerwaarde maken. Goed dat het gestimuleerd wordt! Het begin is er, nu alleen nog hopen dat voor diegene die overdag én 's nachts weiden, er voor de nacht ook een premie komt natuurlijk. Dus voor overdag 50c extra en 's nachts evengoed, wel zo eerlijk. Enkel weidegras is natuurlijk een heel verschil met kuil/'geweldig' gemengd rantsoen!

Mijn koeien hebben een vrije keuze

Voor het imago prima dat de koeien buiten lopen, voor de koeien die naar buiten moeten is het een ramp. Ik moet er niet aan denken dat al mijn koeien zo verschrikkelijk schraal zijn. Volgens mij moeten de koeien een vrije keuze hebben. Met andere woorden de stal deuren open en dan maar kijken hoe veel koeien er naar buiten gaan/blijven. Als de veehouder de zaken in de stal niet op orde heeft staan de koeien buiten en als de boel wel op orde is staan de koeien gewoon binnen (met genoeg lekker voer, een super ventilatie met waaier en een goede box). Dat is het voordeel van een vrij keuze stal. En volgens mij moeten we dat met z'n allen aan de burgers vertellen (met de slogan) //--> Mijn koeien hebben een vrije keuze, die keuze willen we toch allemaal <--\\ P.s. dat weide geld betaalt ten slotte de boer die de koeien op stal heeft.

vrije keuze?

Johan, waarom moeten we dat met z'n allen vertellen dat jouw (vrije keuze) systeem het beste is. Mijn koeien lopen dag en nacht buiten en zijn absoluut niet schraal. Het is een heel eenvoudig systeem dat bijna niets kost. Andere boeren hebben ze altijd op stal en vinden dat een fantastisch systeem. De consument bepaalt gelukkig wat zij het beste systeem vinden en dat is zo veel mogelijk buiten.

Toch heeft Johan een punt.

Toch heeft Johan een punt. Bouw maar eens een nieuwe frisse comfortabele stal, en je zal zien dat de koeien helemaal geen haast meer hebben om buiten te komen. Moeten we de koeien dan tegen hun zin toch maar buiten jagen, puur omdat de consument dat wil? Dat is toch de wereld op zijn kop!

uit het oog uit het hart

Beste realist en Johan, het is maar goed dat jullie geen verkoper zijn, de wens van de koper negeren verkoopt niet echt goed. De consument is de koper en als de consument de koeien in de wei wil zullen we daar als sector (dat is wat anders dan de individuele boer) aan moeten voldoen om enerzijds de afzet van melkproducten te stimuleren (klant is koning) en anderzijds (de consument is ook stemmer) politieke bedreigingen te dempen. Als alle koeien binnen blijven zijn ze het oog van de consument en dan geldt voor de koeien en daarmee ook de veehouders uit het oog, uit het hart. De intensieve veehouderij kan jullie precies vertellen wat er dan gebeurt. De koeien in de wei zorgen voor binding met de samenleving, koeien op stal zorgen voor verwijdering van de samenleving. Imago is geen kwestie van gelijk hebben, imago is koeien kunnen zien!

lekker als ze buiten lopen

prima van de campina een groot compliment bij ons gaan de koeien na het melken naar buiten dan heb je er haast geen om kijken mer naar en dan krijg je nog extra geld voor ook nou wat wil een koeien boer nog meer

weidegang

ik ben het helemaal eens met sivert ,de samenleving kiest een kabinet, en de samenleving zit niet te wachten op een bigM die 5keer per jaar het grasland kaalmaaid. de mensen willen gewoon koeien in het land zien. ik vind het dan ook een goeie actie van Campina.

Weidemelk

@ kees heb je ooit in de winkel gekeken wat weidemelk kost deze is duurder dus het geld hoeft niet van de andere boeren worden afgehaald de consument heeft het er gewoon voor over om er meer voor te betalen. Ik vind het een stap in de goede richting. Niet verplichten maar een goede beloning. Al zie ik de beloning liever iets hoger maak er eens een euro per 100kg melk van voor de consument een cent de liter meer daar laten ze de weidemelk echt niet om staan.
right