Sitemenu

dinsdag 24 november 2020
left
content-main-left

Nieuws

Het EU-idee om op elk pak melk verplicht het herkomstland te vermelden, stuitte op weerstand bij demissionair minister Gerda Verburg. De herkomstetikettering is een van de ideeën van een werkgroep die oplossingen moest verzinnen voor de lage melkprijs van vorig jaar.

Tijdens het EU-beraad van ministers van Landbouw afgelopen maandag in Brussel werden deze ideeën bediscussieerd. Nederland is een van de grootste melkexporterende landen van de EU. Door de aanduiding van het land van herkomst kiezen buitenlandse consumenten wellicht liever voor melk uit eigen land, redeneert Verburg. ‘We moeten oppassen dat we onder het mom van duidelijkheid niet een soort thuisdenken stimuleren.’

Desalniettemin komt EU-commissaris van landbouw Dacian Ciolos dit najaar met een voorstel voor verplichte herkomst op het melkpak. Onder meer Oostenrijk toonde zich al groot voorstander.

Boeren protesteren

Minister Verburg voelde sowieso weinig voor de adviezen van de werkgroep, aangezien de melkprijzen ten opzichte van vorig jaar fors gestegen zijn en een opwaardse trend laten zien. ‘Ik heb vorig jaar al gezegd dat de vooruitzichten op middellange en lange termijn gunstig waren.’

Bij het EU-beraad in Brussel protesteerden boeren van onder andere Dutch Dairymen Board (DDB). Ze eisen krachtigere maatregelen voor een hogere melkprijs in Europa.

De herkomstetikettering is een van de beoogde oplossingen voor een lage melkprijs
De herkomstetikettering is een van de beoogde oplossingen voor een lage melkprijs
right