Sitemenu

zaterdag 10 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Een samenwerking van Campina, het Wereld Natuur Fonds, Solidaridad en stichting Natuur en Milieu moet leiden tot het gebruik van maatschappelijk verantwoorde soja door de leden van Campina.
Anders dan de term 'maatschappelijk verantwoord' insinueert, gaat het in dit geval niet om een actie tegen het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen in de sojateelt. Wél onderschrijft Campina in een persbericht dat het bedrijf uitwassen van GGO-soja tegen wil gaan. Dit is een van de punten die de samenwerking van Campina, het Wereld Natuur Fonds, Solidaridad en Stichting Natuur en Milieu wil aanpakken.
Het initiatief moet verder bewerkstelligen dat de productie van soja niet ten koste gaat van waardevolle natuurgebieden als het Amazonegebied en dat lokale boeren er een reëel inkomen aan overhouden. Daarnaast moeten de arbeidsomstandigheden voldoen aan internationaal geldende normen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen moet binnen de grenzen blijven van wat ecologisch verantwoord is.
In eerste instantie zal Campina de maatschappelijk verantwoorde soja als een soort groene stroom introduceren. Vanaf komende herfst reserveert het zuivelbedrijf 10.000 ton 'groene' soja bij de veevoederindustrie. De aankoop van deze hoeveelheid moet op papier aantoonbaar zijn, maar in de verwerking gaat de maatschappelijk verantwoorde soja met de reguliere stroom mee. Het streven is om in drie tot vijf jaar de gereserveerde hoeveelheid door te laten groeien naar 150.000 ton.

right