Sitemenu

donderdag 15 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Elf melkveehouders uit de buurt van Lunteren hebben eind december een oprichtingsakte ondertekend voor de start van een coöperatief voercentrum.

De ledenmelkveehouders gaan in de coöperatie Voer Samenwerking Veluwe (VSV) centraal voer inkopen, opslaan en dagelijks laten mengen en aanvoeren op de melkveebedrijven. Tijdens de opstart krijgt het voercentrum ondersteuning van mengvoercoöperatie De Valk Wekerom.

Gemengde bedrijven

Het Veluwse initiatief is geboren omdat het volgens directeur Bart Eggerink van De Valk Wekerom voor de traditionale gemengde bedrijven op de Veluwe en in de Gelderse Vallei steeds moeilijker is om op te boxen tegen gespecialiseerde melkveebedrijven elders in het land. Coöperatie VSV gaat ervan uit dat deelnemers van het voercentrum een één tot vier cent lagere kostprijs per kilo melk kunnen realiseren, zoals blijkt uit berekeningen van Wageningen UR.

300 euro per koe inleggeld

De coöperatie VSV wil de komende tijd doorgroeien naar minimaal twintig ledenmelkveehouders en wil bij de start zeker duizend koeien gaan voeren. Het streven is om de afstand van het voercentrum tot de leden te beperken tot maximaal vijftien kilometer. De leden van de coöperatie moeten circa 300 euro per koe inleggeld betalen voor de opstart van het voercentrum.

Ondernemers die voer gaan telen voor het voercentrum krijgen gedurende het groeiseizoen te maken met controle om zo de kwaliteit van het voer te waarborgen. Waar het voercentrum precies komt is nog niet bekend.

Nederland heeft al een voercentrum in Leeuwarden
Nederland heeft al een voercentrum in Leeuwarden
right