Sitemenu

zaterdag 25 september 2021
left
content-main-left

Nieuws

Dierlijk eiwit wordt mogelijk weer toegestaan in veevoer. De strenge eisen aan de verwerking van het voer bemoeilijken echter de herintroductie.

Dat meldt Wageningen UR Livestock Research na een literatuuronderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Versoepeling verbod

Na de bse-crisis in 2001 besloot de Europese Unie om een volledig verbod op te stellen voor het gebruik van diermeel en verenmeel in diervoeders. Nu, na ruim tien jaar, blijkt dat het verbod versoepeld kan worden, mits voldaan wordt aan de strenge eisen bij het verwerken van dierlijk eiwit.

Het gebruik van dierlijke eiwitten heeft volgens de onderzoekers de nodige voordelen. Het eiwit is hoogwaardig en bij het toepassen van dierlijk eiwit zal de kostprijs van eiwit in mengvoeders waarschijnlijk dalen.

Voordeel voor grote mengvoederbedrijven

De onderzoekers wijzen ook op de nadelen. Omdat dieren geen soorteigen dierlijk eiwit en geen eiwit van herkauwers gevoerd mogen krijgen, moeten alle wegen die het voer aflegt, gescheiden worden. Voor de grote mengvoederbedrijven is dit een minder groot probleem dan voor de middelgrote en kleinere bedrijven.

Het is nog niet bekend of het verbod daadwerkelijk versoepeld gaat worden.

Na de bse-crisis werd het gebruik van diermeel in diervoeders verboden
Na de bse-crisis werd het gebruik van diermeel in diervoeders verboden
right