Sitemenu

zaterdag 10 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Sojameel voor veevoeder maakt bijna 57 procent uit van de wereldwijde vraag naar soja.

Dat concludeert onderzoeksbureau Profundo, die in opdracht van Milieudefensie een studie deed naar het gebruik van soja. Volgens het onderzoeksbureau wordt 57 procent van de sojamarkt beheerst door sojameel. Het grootste gedeelte daarvan wordt gebruikt in voer voor kippen en varkens en in melkveevoeders en melkvervangers voor mestkalveren. Soja-olie, sojabonen en sojahullen nemen respectievelijk 36 procent, zes procent en één procent van de markt voor haar rekening.

Geen bijproduct

Vanwege de economische betekenis en het feit dat de productie van soja-olie en sojameel niet los van elkaar te zien zijn, is sojameel volgens Milieudefensie geen bijproduct van de sojateelt, maar evenals soja-olie een hoofdproduct.

Teelt eiwitgewassen in Europa

Volgens Milieudefensie is de veehouderij door het soja-gebruik mede verantwoordelijk voor de grootschalige ontbossing van het oerwoud in Zuid-Amerika. Milieudefensie vraagt dan ook dat de sector soja vervangt door grondstoffen die in Europa zelf geteeld worden, zoals lupines, veldbonen of inlands geteelde soja. Volgens Milieudefensie kunnen Europese subsidies bijdragen om de teelt van veevoergewassen in Europa te bevorderen.

De veesector is een grootverbruiker van soja
De veesector is een grootverbruiker van soja
right