Sitemenu

zondag 22 mei 2022
left
content-main-left

Nieuws

Met het succesvol inkuilen van eendenkroos is de toepassing daarvan als veevoer een stap dichterbij gekomen. Inkuilen is een goedkope en duurzame manier om eendenkroos te verwerken als eiwitrijk veevoeder voor koeien. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research.

Al in 2007 onderzocht Wageningen de mogelijkheden van eendenkroos als veevoeder. Eendenkroos is namelijk eiwitrijk, smakelijk en goed verteerbaar. Destijds werd het kroos uit oppervlaktewater geoogst, gedroogd en tot brok geperst. Op zoek naar een goedkoper alternatief is nu onderzocht of kroos te fermenteren is door het in te kuilen.

Melasse toevoegen

Volgens onderzoekers slaagt het inkuilen van kroos echter alleen bij toevoeging van additieven. Het toevoegen van het suikerrijke melasse lijkt hierbij de beste oplossing, aldus de onderzoekers. Gezien de geringe structuur van kroos zijn gangbare inkuilmethoden zoals persen en wikkelen niet bruikbaar vanwege het verlies van perssappen. Wel succesvol is het gebruik van luchtdicht af te sluiten containers of silo's.

Veeteelt besteedde in augustus van dit jaar aandacht aan eendenkroos als eiwitbron. Lees het artikel.

Eendenkroos uit oppervlaktewater kan gebruikt worden als veevoeder voor koeien
Eendenkroos uit oppervlaktewater kan gebruikt worden als veevoeder voor koeien

zielig

leven we op de vruchtbaarste grond ter wereld en moeten we nog eendenkroos uit de sloot gaan vissen t,is toch werkelijk om te huilen

eigenlijk wel

Eigenlijk is dit zielig ja, goede polder “terug geven aan de natuur” en dan 10 km verderop de sloot gaan kuisen om de koeien te kunnen voeren. Hier kan je als bewuste belastingbetaler beter niet te goed over nadenken net voor je gaat slapen.

Misschien een kans?

Misschien een kans om de beteelde oppervlakte weer te vergroten!
right