Sitemenu

zondag 13 juni 2021
left
content-main-left

Nieuws

Veevoederbedrijf Hendrix UTD heeft een nieuw kengetal ontwikkeld dat het risico op melkziekte inzichtelijk moet maken.

De zogeheten Melkziekte Preventie Index (MPI) voorspelt aan de hand van het rantsoen hoe hoog het risico op melkziekte is. 'De index komt tot stand op basis van de mineralensamenstelling in het rantsoen en de interactie tussen de verschillende mineralen', vertelt Alfred Smits, productmanager bij Hendrix UTD.

De optimale MPI is 100. Dit getal geeft aan dat er op basis van de samenstelling van het rantsoen geen tot weinig risico is op melkziekte. Bij een waarde tussen 90 en 100 is er volgens Hendrix UTD een matig risico op melkziekte terwijl bij een waarde van minder dan 90 een hoog risico op melkziekte aanwezig is.

Melkziekte beter inzichtelijk

'Uit onderzoek blijkt dat slechts één van de vijf koeien met melkziekte daadwerkelijk zichtbare symptomen laat zien', laat Smits weten. 'De dieren met subklinische melkziekte vallen niet op, maar kunnen wel met gezondheidsproblemen kampen die negatieve gevolgen op de verdere lactatie hebben. De Melkziekte Preventie Index voorspelt ook het risico op subklinische melkziekte, zodat veehouders tijdig bij kunnen sturen met het rantsoen.'

De Melkziekte Preventie Index voorspelt het risico op melkziekte
De Melkziekte Preventie Index voorspelt het risico op melkziekte
right