Sitemenu

dinsdag 2 maart 2021
left
content-main-left

Nieuws

Het gehalte aan meervoudige onverzadigde vetzuren in melk wordt aanzienlijk hoger door het bijvoeren van een olie-gel van soja- en lijnzaadolie. Dat blijkt uit een studie van Wageningen UR Livestock Research, uitgevoerd onder leiding van Ad van Vuuren, senior onderzoeker melkveevoeding.

Onderzoekers van Wageningen UR toonden aan dat het dagelijks voeren van 450 gram olie via wei-olie-gel het gehalte aan omega 3-linoleenzuur tot 2,5 procent verhoogt. Zonder gel was dit 0,5 procent.

‘Gel in het voer resulteerde in een verdrievoudiging van het totale gehalte aan meervoudige onverzadigde vetzuren in de melk’, vertelt Van Vuuren. Ongeveer 25 procent van de onverzadigde vetzuren komt ook daadwerkelijk in de melk terecht. Uitbetaling van merkmelk van FrieslandCampina is deels gebaseerd op de hoogte van onverzadigde vetzuren in de melk.

Eiwit beschermt vet

Aanleiding voor het onderzoek is de verzadiging van onverzadigde vetzuren in het magenstelsel van de koe. Door het coaten van vet met eiwit uit soja of wei komt het vet pas in de darm beschikbaar. Het eiwit moet eerst verhit worden of een chemische behandeling hebben ondergaan. ‘Het eiwit omhult het vet. Het bestendig eiwit zorgt ervoor dat het vet pas in de darm wordt geabsobeerd’, zegt Van Vuuren.

Het onderzoek is uitgevoerd met zestien koeien gedurende tien weken.

Een kwart meer onverzadigde vetten in melk door olie-gel door ruwvoer
Een kwart meer onverzadigde vetten in melk door olie-gel door ruwvoer
right