Sitemenu

woensdag 20 oktober 2021
left
content-main-left

Nieuws

Meer melk met beter verteerbare mais

08-09-2010  · 3 reacties

Koeien produceren tot een halve kilo meer melk met mais van bovengemiddeld verteerbare rassen. Dit blijkt uit voederproeven van Schothorst Feed Research in Lelystad afgelopen zomer.

Maiskweker Limagrain, opdrachtgever van het onderzoek, acht hiermee bewezen dat maisrassen met een hoog zetmeelgehalte én een hoge celwandverteerbaarheid de beste energie-inhoud voor melkproductie leveren. Niet alleen zetmeel, maar alle voederwaardecomponenten van mais zijn relevant. Een maisplant bestaat voor ruim zestig procent uit bestanddelen zonder zetmeel. Deze voedingsstoffen passeren het spijsverteringsstelsel van de koe en drukken daarmee eveneens hun stempel op de uiteindelijke ruwvoerefficiëntie.

4000 euro extra

De extra melkopbrengst zou volgens het onderzoek van Schothorst jaarlijks 4000 euro aan extra inkomsten opleveren op een bedrijf met honderd melkkoeien. Uitgangspunt is daarbij een lactatieperiode van 305 dagen en een melkprijs van dertig eurocent per liter.

Zestig procent van de maisplant bestaat uit bestanddelen zonder zetmeel
Zestig procent van de maisplant bestaat uit bestanddelen zonder zetmeel

In de USA hebben we de BMR

In de USA hebben we de BMR rassen van mycogen. Deze kenmerken zich door een 15 to 20% hogere verteerbaarheid van de hele plant. Daarmee kun je je zetmeel in het rantsoen lager houden, en toch de zelfde (of zelfs hogere) productie houden, dus lagere voerkosten! Het bevat ook veel meer suikers dat de smakelijkheid ten goede komt, kortom een geweldig economisch en gezond voer. Voeren het al drie jaar met veel plezier.

ook wij voeren BMR mais

hier in texas is het vooral met de hitte in jullie en augustus van groot belang dat de koeien voer op nemen waar ze melk van kunnen maken. de BMR heeft hoger zetmeel vanwege de korte plant met dikke maiskolfen. dit zorgt er ook voor dat vooral de verse koeien wel hun benodigde energie binnen krijgen, terwijl de totale drogestof opname in de zomer laag is. dit bespaart het aankopen van producten zoals CCM

GGO mais zeker

Dat BMR, dat klinkt leuk, maar dat is zeker GGO mais? Dat is in de EU niet voor handen. Of is het met een normale veredelingstechniek tot stand gekomen?
right