Sitemenu

woensdag 20 oktober 2021
left
content-main-left

Nieuws

Een hoger aandeel CLA, geconjugeerd linolzuur, in melk zorgt voor een lagere methaanuitstoot.
Dat blijkt uit onderzoek van Feed Innovation Services (FIS), Nagia Strategies en de vereniging Gezonde Waddenmelk.

CLA is een stof die gunstige effecten heeft op de vetverbranding en komt van nature voor in melk. Door te sturen met de voeding van koeien, geven deze meer CLA in de melk.
Willem Smink van FIS legt uit hoe dat in zijn werk gaat: ‘Om het CLA in melk te verhogen, geven we koeien extra linolzuur en linoleenzuur. Bij de omzetting van deze stoffen in de pens blijft minder waterstof over voor de productie van methaan.’ Het verhogen van CLA gaat daardoor samen met een reductie van methaan.

Melkproductie blijft op peil

‘Elke speciale eis die je stelt aan melkkwaliteit, kost geld’, stelt Smink. ‘Het bereiken van de gewenste CLA-verhoging van 30 procent kost ongeveer 0,3 cent per liter melk. Dit gaat samen met een methaanreductie tot 5 procent. De melkproductie blijft hierbij op peil.’
In het onderzoek is het CLA-niveau verhoogd met voedingsmiddelen zoals vers gras en omega 3-bronnen in krachtvoer. ‘Dit zijn de resultaten uit onze proeven, de praktijk moet zich nog bewijzen’, besluit Smink.

Vers gras verhoogt de hoeveelheid CLA in melk
Vers gras verhoogt de hoeveelheid CLA in melk
right