Sitemenu

dinsdag 26 januari 2021
left
content-main-left

Nieuws

Het totale krachtvoerverbruik op melkbedrijven is vorig jaar gedaald. Gemiddeld hebben melkveehouders over 2009 ruim 13 ton minder krachtvoer gevoerd in vergelijking met het jaar ervoor, zo blijkt uit gegevens van Agrifirm. Een combinatie van een lage melkprijs en gunstige condities gedurende de zomermaanden heeft ervoor gezorgd dat er beduidend minder krachtvoer verstrekt is.

Volgens Hendrik Arends, manager rundveehouderij bij Agrifirm, zijn de aangekochte krachtvoeders en vochtige voeders efficiënter ingezet op de melkveebedrijven. ‘Gedurende het weideseizoen is er door gunstige weersomstandigheden relatief eenvoudig en goedkoop geproduceerd. Tevens was de melkprijs laag. Dit zorgde ervoor dat de melkveehouders in het laatste kwartaal flink hebben bezuinigd op krachtvoerverbruik’, aldus Arends. Hierdoor werd er elf procent meer melk geproduceerd uit eigen ruwvoer. Doordat het eigen ruwvoer beter werd benut en door de gemiddeld vijftien procent lagere voerprijzen zijn de gemiddelde krachtvoerkosten uitgekomen op 5,40 euro per 100 kg meetmelk.

Vooral in het laatste kwartaal van 2009 blijkt de grootste vooruitgang te zijn geboekt in het terugdringen van de krachtvoergift. In vergelijking met voorgaande jaren is er in deze periode ruim 3,1 kg per 100 kg meetmelk minder krachtvoer gevoerd.

De lage melkprijs heeft gezorgd voor een beduidend lager krachtvoerverbruik in 2009
De lage melkprijs heeft gezorgd voor een beduidend lager krachtvoerverbruik in 2009
right