Sitemenu

zondag 11 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Boerenorganisaties en acht mengvoederbedrijven ondertekenden het Convenant VoederWaarde.nl zonder vertegenwoordiging van de NMV of DDB. NVV, NVP en LTO waren op 5 februari wel van de partij. Door het convenant krijgt de veehouder inzicht in de grondstoffensamenstelling en de prijs-kwaliteitverhouding van het veevoer.

Voorzitter van de NMV Hans Geurts geeft aan dat ze destijds inderdaad zijn gevraagd om aan te haken. 'Door tijdsgebrek en drukte rondom de slechte melkprijs hebben we dit onderwerp toen aan de kant geschoven. We zien er wel de voordelen van in. We moeten nog bespreken of en wanneer we ermee aan de slag gaan.'

Veehouder krijgt inzicht in voer

VoederWaarde.nl biedt de veehouder inzicht in de grondstoffensamenstelling van het veevoer.  De bij het convenant aangesloten veevoerorganisaties berekenen de voederwaarde vanuit een internationaal erkend en onafhankelijk voederwaardesysteem. Door dit systeem zijn er meer mogelijkheden voor prijs-kwaliteitvergelijking van de verschillende soorten voeders. Een onafhankelijk controleorgaan toetst de naleving om de voederwaarde te garanderen.

Aansluiting meer voerfabrikanten

De acht mengvoederfabrikanten zijn CAV ‘Den Ham’, Agruniek, De Samenwerking, Arkervaart-Twente, CAVV  ‘Zuid-Oost Salland’, Brameco-Zon, Bolder veevoederfabriek en Coppens Diervoeding. Het conroleorgaan voert nu de laatste controles op naleving van het convenant. Daarna kan het programma officieel van start gaan. Hierna zullen meer fabrikanten zich aansluiten, verwacht Harry Vahl, de voorzitter van het ControleBestuur.

Prijs-kwaliteitvergelijking mogelijk door VoederWaarde.nl
Prijs-kwaliteitvergelijking mogelijk door VoederWaarde.nl
right