Sitemenu

woensdag 20 oktober 2021
left
content-main-left

Nieuws

Eénmaal per dag krachtvoer met onverzadigd vet verstrekken blijkt de beste voerstrategie voor extra onverzadigd vet in de melk. Dat blijkt uit een onderzoek van De Heus Voeders.

Veehouders die leveren voor Campina Merkmelk hebben met deze krachtvoerstrategie een extra instrument om te sturen op het aandeel onverzadigd vet in de melk. Ze hoeven dan het rantsoen verder niet aan te passen.

Uit onderzoek van De Heus Voeders blijkt dat éénmaal per dag het speciale krachtvoer verstrekken het aandeel gewenste vetten in de melk verhoogt in vergelijking met krachtvoergift verdelen over de dag.

Verhoging rendement

Tijdens de stalperiode blijkt het voor veel melkveehouders lastig om te sturen op onverzadigde vetten. De opname van onverzadigde vetzuren uit het rantsoen in de melk wisselt sterk.

Tijdens de vorige stalperiode heeft De Heus drie maanden lang bij tientallen bedrijven de rantsoenen en onverzadigde vetgehalten in de melk in kaart gebracht. René Knook, productmanager rundvee bij De Heus, vat de resultaten bondig samen: ‘Het eenmaal daags verstrekken van het krachtvoer met onverzadigd vet verhoogt in alle gevallen het rendement behoorlijk.’

Hoeveel het gehalte onverzadigd vet met deze voerstrategie omhoog gaat, kan hij niet zeggen. ‘Dat hangt af van zoveel andere factoren, die elkaar ook nog eens beïnvloeden, zoals de snelheid van het rantsoen en het vet uit de rest van het rantsoen’, zegt Knook.

Met de krachtvoergift is te sturen op het aandeel onverzadigd vet in melk
Met de krachtvoergift is te sturen op het aandeel onverzadigd vet in melk
right