Sitemenu

zondag 13 juni 2021
left
content-main-left

Nieuws

De voorjaarskuilen zijn dit jaar van goed niveau. De vroege kuilen hebben gemiddeld een hoge vem en zijn minder droog dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers van Blgg. Verder bevatten de vroege kuilen minder structuur en meer eiwit in vergelijking met de kuilen die later dit voorjaar zijn gemaakt.

De latere kuilen (maaidatum tussen 20 mei en 15 juni) zijn droger, minder goed verteerbaar en hebben daardoor een lagere vem.

 

Pensverzuring bij onbeperkt kuilvoer

Bij de vroege kuilen van dit voorjaar is het van belang om op de structuurwaarde te letten. Vooral bij de snedes met een maaidatum voor 20 mei ligt de ADL (het aandeel lignine), met nog geen 20 g/kg ds, onder de streefwaarde. Als koeien onbeperkt voer krijgen van deze kuilen, komt de energie zo snel vrij dat pensverzuring op de loer ligt. Veehouders kunnen deze kuilen dan ook beter samen met een structuurrijk product voeren. De passagesnelheid blijft zo op peil en de koeien benutten de energie beter. De eerste snede van 2009 was vroeg. Een groot gedeelte is in april al ingekuild. Veehouders waren op tijd met de bemesting en door het relatief warme voorjaarsweer kwam de grasgroei snel op gang.

Vroege kuilen bevatten meer eiwit dan late voorjaarskuilen
Vroege kuilen bevatten meer eiwit dan late voorjaarskuilen
right