Sitemenu

maandag 8 maart 2021
left
content-main-left

Nieuws

Een vrije opname van zowel ruwvoer als krachtvoer levert naast een hogere melkproductie en arbeidsgemak ook gezondere koeien. Dat blijkt uit een presentatie die Hendrix UTD vandaag gaf op het vernieuwde onderzoeksbedrijf De Kempenshof in Boxmeer over het zo genoemde Kempensysteem. Het principe achter de nieuwe voerstrategie is dat koeien een rantsoen krijgen dat bestaat uit een vrije opname van structuurrijk ruwvoer (hooi) en een onbeperkte krachtvoergift. Onderzoek toonde aan dat koeien die uit vrije wil zelf krachtvoer opnemen, minder last hebben van een negatieve energiebalans. Het speciaal ontwikkelde krachtvoer heeft een grotere diameter en wordt verstrekt via specialvoerbakken om de doseersnelheid te kunnen reguleren.
Wereldwijd werken er inmiddels 330 bedrijven volgens het Kempensysteem, waarvan drie in Nederland. De meerkosten van het extra krachtvoer (tijdens de productiepiek 20 kg per koe per dag) moeten worden vergoed uit arbeidsbesparing, hogere melkproductie en verminderde kosten voor de productie van ruwvoer.
Een volledige overzicht van het Kempensysteem staat in de Veeteelt oktober 1 editie dat bij de Nederlandse melkveehouders donderdag 4 oktober in de bus valt.

Krachtvoer bij Kempensysteem wordt verstrekt via speciale voerbakken
Krachtvoer bij Kempensysteem wordt verstrekt via speciale voerbakken
right