Sitemenu

vrijdag 9 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

GEA Farm Technologies meldt dat zijn melkrobot MIone sneller melkt dan andere robots. Dat blijkt uit onderzoek van het Deense onderzoeksbureau FarmTest.

De GEA-robot heeft gemiddeld 28,2 seconden nodig om een kilogram melk te melken en dat is korter dan de systemen van DeLaval, Lely, Fullwood en SAC.

Ook de aansluittijd van de MIone is het kortst. Dat komt doordat de MIone één werkgang heeft. Het reinigen, voorstralen, drogen, stimuleren en melken zit in die ene werkgang en start direct na het aansluiten van de beker aan de speen.

Lange boxtijd

‘Voor de totale tijd die de koe in de robot doorbrengt, scoort GEA minder goed’, zo vertelt Morten Lindgaard Jensen van het Deense onderzoeksbureau FarmTest. ‘Dat heeft twee redenen’, legt Lindgaard Jensen uit. ‘De koeien blijven langer staan vreten in de box en doordat de MIone met één robot meer boxen bedient, moeten de koeien gemiddeld langer wachten tot ze worden aangesloten.’

Onderzoek bij Zweedse boeren

Het onderzoek is met holsteinkoeien op kleine schaal uitgevoerd in Zweden. FarmTest onderzocht van Lely en DeLaval elk twee robots, één robot van Fullwood en één van SAC. Van GEA zijn twee automatische systemen onderzocht, één systeem met drie boxen en één systeem met vier boxen per robot.

In vergelijking met andere melkrobots sluit de MIone van GEA snel aan
In vergelijking met andere melkrobots sluit de MIone van GEA snel aan
right