Sitemenu

zaterdag 10 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Ander melkritme voor meer melkeiwit

12-10-2010  · 1 reactie

Niet droogzetten en een langzame start van het melken na afkalven zorgt voor een stijging van het eiwitgehalte van een half procent. Bovendien is het andere melkritme beter voor de gezondheid van de koe.

Die conclusies trekken onderzoekers aan de Technische Universiteit München, die de resultaten publiceerden van een twee jaar durende studie naar andere melkritmes. Voor de proef zetten onderzoekers drie groepen van twaalf koeien van een proefbedrijf in. De eerste groep was de controlegroep, die acht weken voor afkalven werd drooggezet en daarna twee keer daags gemolken werd. De tweede groep werd ook drooggezet, maar werd na afkalven de eerste vier weken één keer per dag gemolken en daarna twee keer per dag. De derde groep werd niet drooggezet en doorlopend twee keer per dag gemolken.

Eiwitgehalte half procent hoger

De traditioneel gemolken koeien gaven over de hele lactatieperiode meer melk dan de andere groepen, maar wel tegen een hoge prijs. Ze verloren meer gewicht en hadden een lagere bloedsuikerspiegel. Ook de gehalten in de melk waren lager. De groep die na afkalven langzaam opstartte met melken hadden een 0,3 procent hoger eiwitgehalte. Bij de niet drooggezette koeien was het eiwitgehalte zelfs 0,5 procent hoger.

Verder onderzoek is nog wel nodig. Zo willen de onderzoekers bijvoorbeeld weten hoe vaak achter elkaar de droogstand weggelaten kan worden.

Nederlands onderzoek

In Nederland loopt momenteel een vergelijkbaar onderzoek naar het niet droogzetten bij koeien. De eerste resultaten laten ook hier zien dat niet drooggezette koeien een lagere piek hebben in de lactatie, maar dat de koegezondheid en de gehalten in de melk beter zijn.

Niet droogzetten kan zorgen voor een stijging in het eiwitgehalte van een half procent
Niet droogzetten kan zorgen voor een stijging in het eiwitgehalte van een half procent

Ander melkritme voor meer melkeiwit | Veeteelt Magazine

gronkowski jersey cheap cherap jersey fгame
right