Sitemenu

maandag 8 maart 2021
left
content-main-left

Nieuws

De bestaande DCC-celgetalmeter van DeLaval is opgenomen in de nieuwste versie van het automatisch melksysteem van deze leverancier. Tijdens de perspresentatie van het aangepaste melksysteem eind november bracht DeLaval de optie voor OCC (online cell counter) als grootste innovatie aan de nieuwe robot.
Elke melkbeurt wordt een monster van vijf milliliter melk, na toevoeging van een reagens, met de microscoop onderzocht. Het systeem geeft de celgetalwaarde door aan de computer, waarna het systeem gereinigd wordt.

Celgetal vergeleken met geleidbaarheid

DeLaval koos voor een celgetaluitslag op basis van een mengmonster om herkenbare informatie aan de veehouder te leveren. De maandelijkse mpr-uitslagen en het tankcelgetal zijn immers ook gebaseerd op het gemiddelde van de koe. Bij een te hoog celgetal maakt het systeem van DeLaval een vergelijking met de geleidbaarheid van de melk die wel per kwartier gemeten wordt. Op basis van een verhoogde geleidbaarheid krijgt de veehouder een attentie op kwartierniveau. De veehouder kan zelf de bovengrens voor een acceptabel celgetal invoeren.

DeLaval reduceerde de schoonmaaktijd van de nieuwste melkrobot met veertig procent

15 procent minder energieverbruik

Andere aanpassingen op het robotsysteem zijn onder meer de snellere installatietijd van het geheel - een tijdswinst van 33 procent - en de verhoogde capaciteit van de robot met twee koeien. Veranderingen in het schoonmaakproces verkorten het schoonmaakproces met 40 procent en dit is deels de reden voor een verlaging van het energieverbruik van 15 procent.

Magnetische aansluiting robotarm

Voor het komende jaar heeft DeLaval nog een extra aanpassing in petto. De melkbekers moeten in 2007 met behulp van een magnetisch systeem onder de koe gebracht worden. De robotarm houdt de bekers vast via magnetische werking, met als voordeel dat de huidige bewegende delen aan het eind van de arm overbodig worden. De magnetische robotarm is voorlopig nog in de testfase.

In de loop van 2007 houdt de robotarm de bekers vast via magnetische werking
In de loop van 2007 houdt de robotarm de bekers vast via magnetische werking
right