Sitemenu

dinsdag 13 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Machineproducent Lely presenteerde vandaag een nieuw concept van automatisch voeren. Een systeem zonder voorraadbakken en zonder geleiderails boven de voergang.

De zogenoemde Vector oriënteert zich op de voergang door middel van een ultrasoonsensor. Ook Lely’s mestrobot en voerschuifrobot navigeren op deze wijze. Op een vooraf ingestelde afstand rijdt de voermachine langs het voerhek en schuift gelijktijdig het voer aan. Uniek aan het concept is de bepaling van de voerhoogte aan het voerhek. Met behulp van een voerniveausensor weet het systeem zelf wanneer er een verse portie voer gewenst is.

Zestien soorten voer

De voerrobot heeft een capaciteit van driehonderd dieren. Het systeem zorgt dat er 24 uur per dag, zeven dagen in de week vers voer aan het voerhek ligt en kan 16 verschillende diergroepen voeren. Volgens Lely stijgt de voeropname als gevolg van het vaker verstrekken van vers voer. De frequentie van voeren is instelbaar, de voermachine zou de melkkoeien bijvoorbeeld acht keer per dag kunnen voeren, dat is het aantal keer dat een koe op zoek gaat naar een portie voer. In totaal kan de machine 16 soorten ruwvoer verwerken en acht soorten krachtvoer en mineralen.

Energiekosten twee á drie euro per dag

De Vector laat zich laden in de voerkeuken. De voersoorten staan in blokken op een betonnen vloer zonder obstakels. Het voer blijft zo langer vers. Een voergrijper beweegt langs een hangende of rijdende brug boven het voer en laat zich in de benodigde voersoort zakken. De grijper kan per keer negentig kilo voer naar de mengbak dragen en knijpt hydraulisch gestuurd. De voerbak heeft een inhoud van twee kuub en mengt op krachtstroom. Het systeem verbruikt bij 150 koeien per dag 20 kWh waarmee de dagelijkse energiekosten uitkomen op twee á drie euro.

Acht uur arbeidsbesparing

Volgens Lely bespaart de voerrobot veehouders acht uur arbeid per week. De prijs ligt volgens het bedrijf in dezelfde range als de prijs van de melkrobot, circa 110.000 euro.

Kijk hier voor bewegende beelden.

De Vector voerrobot analyseert zelf de benodigde hoeveelheid voer
De Vector voerrobot analyseert zelf de benodigde hoeveelheid voer
right