Sitemenu

woensdag 20 oktober 2021
left
content-main-left

Nieuws

NAJK: steun aan jonge boeren noodzaak

26-04-2012  · 2 reacties

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) roept staatssecretaris Bleker op om in Europa stevig in te zetten op steun aan jonge boeren.

Vandaag en morgen spreken de landbouwministers van de Europese lidstaten tijdens de Landbouw- en Visserijraad over een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2013. Morgen staan de maatregelen voor jonge boeren op de agenda.

Minder dan vijf procent jonge boeren

Volgens het NAJK vormen jonge ondernemers van de toekomst de basis voor de voedselzekerheid en een sterke agrarische sector van morgen. Het percentage jonge boeren en tuinders in Nederland is volgens het NAJK echter nog maar minder dan vijf procent.

Steun bevordert ondernemerschap

'Volgens het kabinetsstandpunt vindt Nederland de steun voor jonge boeren belangrijk om de ontwikkeling, optimalisering en verduurzaming van de landbouwbedrijven te stimuleren', zegt NAJK-voorzitter Wilco de Jong. 'Door verjonging te stimuleren worden ondernemerschap, innovatie en duurzaamheid bevorderd.'

Investeren noodzakelijk

Het NAJK vraagt Bleker om de noodzaak van steun aan jonge boeren ook bij de andere landbouwministers te bepleiten. 'Investeren in de landbouw is essentieel en noodzakelijk', aldus De Jong. 'Dit mag niet op Europees niveau ondermijnd worden.'

Het percentage jonge boeren en tuinders in Nederland is minder dan vijf procent
Het percentage jonge boeren en tuinders in Nederland is minder dan vijf procent

Hoewel het landbouwareaal

Hoewel het landbouwareaal beslist nog zal krimpen, zal het zeker niet afnemen met 95 procent. Voor de vijf procent jonge boeren is er dus meer perspectief dan er voor welke voorgaande generatie dan ook ooit geweest is. Zeuren om subsidie heeft echt niets met ondernemerschap te maken. Mijn motto is: handen uit de mouwen en aan het werk.

beetje een bekrompen

beetje een bekrompen opmerking lijkt me. Door scherpere regelgeving en steeds hoger wordende overnamesommen wordt het steeds minder aantrekkelijk om als jonge boer in Nederland een landbouwbedrijf over te nemen. Als we kijken naar het verleden is jouw motto heel goed van toepassing, maar in de toekomst kom je er niet meer met hard werken alleen. Het echte 'ondernemen' zal in de toekomst veel belangrijker gaan worden. En als jonge boeren hierbij niet gesteund gaan worden kan het nog wel is heel snel afgelopen zijn met de Nederlandse landbouw…Daarom is mijn motto: Wie investeert in de jeugd, investeert in de toekomst!
right