Sitemenu

dinsdag 2 maart 2021
left
content-main-left

Nieuws

Staatssecretaris Henk Bleker doet een voorstel aan de Tweede Kamer om een bovengrens te stellen voor het aantal dieren per locatie. Op melkveebedrijven betekent dit een maximum van 400 tot 500 dieren, inclusief jongvee.

Bleker wil een grens stellen aan de groei van megastallen, omdat er in Nederland geen ruimte is voor extreme industrialisatie van de veehouderij.

Fatsoenlijk inkomen

Met de voorgestelde grens wordt volgens de demissionair staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie recht gedaan aan verdere bedrijfsontwikkeling voor het overgrote deel van de bedrijven. Bij de gestelde omvang kunnen ondernemers een fatsoenlijk inkomen uit het bedrijf halen en toekomstige investeringen in het bedrijf zeker stellen.

Grenzen vastleggen in de wet

In de komende maanden voert Bleker de discussie met onder andere de Tweede Kamer. Verder voert hij overleg met LTO Nederland, provincies en gemeenten om tot afspraken te komen.

Als er grenzen worden bepaald, kunnen deze in een convenant of via een wettelijke regeling worden vastgelegd.

Bleker doet aanzet voor norm in schaalgrootte
Bleker doet aanzet voor norm in schaalgrootte

Wat te doen met de bedrijven die al veel meer vee hebben ?

Je kan die mensen toch moeilijk hun bedrijf half leeg laten staan.

wondere wereld

Leukste zinnetje vond ik deze wel: "Bij de gestelde omvang kunnen ondernemers een fatsoenlijk inkomen uit het bedrijf halen". Je bent er als boer toch mooi aan dat je 300 koeien moet melken om een fatsoenlijk inkomen uit je bedrijf te halen. Als dat met 50 koeien niet lukt, lukt het volgens mij met 300 koeien ook niet. Wat een onzin. In de USA, het land van de grote bedrijven, is een boer met 12 koeien (Gloryland Holsteins) die er een mooi inkomen mee haalt. Ondernemerschap is meer dan alleen maar stallen bouwen. Succes allen met uw grote bedrijven.

peter ,ik ben het volkomen

peter ,ik ben het volkomen met je eens,laten de boeren eerst maar eens meer dan 10000 kg melk per koe melken dan mag er pas uitbereiding plaats vinden.de boeren laten zich allemaal de kop gek maken ,dit levert werk op ,dat is belangerijk ,en de boer mag t geld erin pompen en de bank is de baas

10.000 liter???

Ben jij van mening dat het aantal liters je inkomen oplevert Richard? Heb liever een veestapel met 8500 liter, goede gehalten en geen gedonder erbij... Maar misschien is die bovengrens inderdaad wel goed voor Nederland...

10000 liter met goede

10000 liter met goede gehalten en geen gedonder kan ook koetje, dat is efficient en heb je aan 8 ton quota meer dan genoeg

Ja maar daar stel je wel het

Ja maar daar stel je wel het uiterste ideaal. Tel maar eens hoeveel bedrijven gemiddeld 10.000 liter melken met boven de 3,60 eiwit en waar de koeien 5,5 jaar oud worden. Dat zijn er verrekte weinig! Wij bijvoorbeeld insemineren 80% met een blauwe, meer hebben we niet nodig voor de vervanging. Mooi kassa hoor!
right