Sitemenu

maandag 12 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Weidegang wordt standaard bij FrieslandCampina

17-01-2011  · 13 reacties

Het bestuur van zuivelcoöperatie FrieslandCampina heeft besloten dat weidegang van koeien de standaard wordt voor leden-melkveehouders.

'Onze onderneming FrieslandCampina en de leden-melkveehouders zelf ervaren dat weidegang van groot belang is voor de beeldvorming en acceptatie van het product melk en de melkveehouderij als sector', zegt bestuursvoorzitter van FrieslandCampina Kees Wantenaar. 'Het bestuur heeft daarom besloten dat het uitgangspunt is dat weidegang de standaard wordt voor onze leden.'

Bij FrieslandCampina past ongeveer 80 procent van de leden weidegang toe, maar volgens FrieslandCampina staat dit percentage onder druk en is er verandering nodig. Volgens Wantenaar zal ieder lid zijn bijdrage moeten leveren aan de gestelde standaard. 'Hoe leden op hun bedrijf die bijdrage leveren en of er verschillen kunnen zijn in bijdragen, daarover gaan we nu in gesprek met de leden, maar weidegang wordt minder vrijblijvend dan het was.'

Duurzame melkproductie

De zuivelonderneming wil dat haar leden-melkveehouders doelgericht aan de slag gaan met weidegang en duurzaam melk produceren. De prestaties van alle leden moeten uiteindelijk ook inzichtelijk worden. Vanaf vandaag start de zuivelonderneming een aantal gespreksrondes met leden-melkveehouders. Daarin kunnen melkveehouders actief meedenken over de invulling van een vorm van weidegang op hun bedrijf en over andere aspecten van duurzaamheid.

FrieslandCampina wil dat haar leden doelgericht aan de slag gaan met weidegang
FrieslandCampina wil dat haar leden doelgericht aan de slag gaan met weidegang

Proviciat leden fcdf.

Proviciat leden fcdf.

discutabel

Nou, ik ben benieuwd naar de reacties. Ik kan me voorstellen dat hier niet iedereen het mee eens is. Geldt het ook voor Vlaamse leveranciers? En Duitse?

Als vlamingen hetzelfde

Als vlamingen hetzelfde uitbetaald krijgen...

weidegang

Ik begin steeds meer de indruk te krijgen dat fcdf van haar grotere melkveebedrijven af wil. Eerst de kwantumtoeslag afromen en nu de "verplichte weidegang". Het kan toch niet zo zijn dat fcdf bij ons de bedrijfsvoering bepaald!

Nou de droge koeien maar naar

Nou de droge koeien maar naar buiten dan. hahah

Het zal en erg afgezwakte

Het zal en erg afgezwakte versie van weide gang worden of ze zullen leden verliezen. Een doel op zich want in 2015 zal er wat meer melk geproduceerd worden. Dan maar een paar grote weg en hopen ze de melk prijs op een acceptabel niveau te houden

ze willen minder betalen

Ze zoeken gewoon een reden om van de prijs te kunnen aftrekken, meer moet je hier niet achter zoeken, zo zijn ze al altijd geweest... Mooie basisprijs, maar uiteindelijk krijg je meestal toch minder dan de concurrentie, door allerhande aftrek!

De hoge melkprijs die

De hoge melkprijs die Friesland Campina al vele jaren uitbetaald geeft het bestuur het volste recht om weidegang van haar leden te eissen. Voor wat, hoort wat natuurlijk.

mooi verhaal

mooi verhaal

als je dit wilt invoeren zal

als je dit wilt invoeren zal je dit met een of twee centen moeten belonen Volgens recent onderzoek is weidegang niet positief voor miljeu dat wil er by my niet in

Hoezo ondernemersvrijheid

Tuurlijk willen we als boeren duurzaam verantwoord produceren mits dit economisch verantwoord. Het beweiden is hierbij van positieve of negatieve invloed op het melkveebedrijf. Toch triest dat FrieslandCampina hierin een bepalende rol in wil spelen. Eerst het ledengeld weg nu dit weer!! In tijdens de ledenvergadering maar ja knikken!!! Ga zo door.

Supermarkten zitten hier

Supermarkten zitten hier achter, niemand anders.

Beter op stal

je kunt ze maar beter op stal houden en lekker verwennen want als er nog zo n chemische fabriek ploft als in moerdijk en de koeien lopen buiten, dan weet ik wel dat ik ze liever onder dak had. Als ze echt weidegang willen dan hebben ze liever geen robotmelkers, zielig gedoe! We zijn zowat aan het verdrinken op ons natte land en dan alles laten vertrappen, voertekort enz. Is de oprotpremie nog van kracht, dan moeten we maar naar de conculega van FrieslandCampina toe!
right