Sitemenu

woensdag 20 oktober 2021
left
content-main-left

Nieuws

Nevenactiviteiten op boerenbedrijven leveren gemiddeld 40 procent van het gezinsinkomen op. Dat blijkt uit een onderzoek dat Wageningen Universiteit uitvoerde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).

Uit het onderzoek komt naar voren dat ongeveer een derde tot een kwart van alle boeren naast het bedrijf een nevenactiviteit ontplooit. Zij halen daaruit gemiddeld een extra omzet van 195.000 euro, gemiddeld 40 procent van het gezinsinkomen. Onderzoekers voerden voor de studie gesprekken met 120 boeren. De ondervraagde boeren hadden naast het agrarische werk gemiddeld drie nevenactiviteiten op het bedrijf.

Contact met burgers

De boeren noemden het verhogen van het inkomen niet de belangrijkste drijfveer voor de nevenactiviteiten op het gebied van zorg, recreatie, natuurbeheer of verkoop aan huis. De ondervraagde boeren hadden vooral meer behoefte aan contact met burgers, consumenten en de maatschappij. Volgens het onderzoek zjin het ook meestal niet de kwakkelende boerenbedrijven, maar juist de succesvolle die beginnen met een nevenactiviteit.

 

Een derde tot een kwart van de boerenbedrijven heeft een nevenactiviteit
Een derde tot een kwart van de boerenbedrijven heeft een nevenactiviteit
right