Sitemenu

woensdag 12 mei 2021
left
content-main-left

Nieuws

De invloed van melk in de maatschappij wordt door veel mensen onderschat. Melk kent oneindig veel toepassingen in voedselproducten alsook in niet-voedingsmiddelen. Er worden melkbestanddelen gebruikt bij de productie van bijvoorbeeld beeldbuizen, wijn en cosmeticaproducten. Dat blijkt uit onderzoek van Gerrit de Groot, student aan de hogeschool HAS Den Bosch.

Gezonde vetten

Melkvet, eiwit en lactose zijn in tegenstelling tot het water in melk belangrijke nutriënten. Opvallend is dat vet vaak negatief in de media komt, terwijl de benutting van melkvet groot is. De Groot geeft aan dat melkvet gezondheidsbevorderende bestanddelen bevat en fungeert als drager van de aroma's en smaakstoffen uit melk. Vet wordt benut voor onder andere ijs, bakkerijproducten en chocoladeproducten.

Waardevolle wei

Tegenwoordig is wei - een restproduct bij het maken van kaas - bijna waardevoller dan kaas. Met name de wei-eiwitten zijn voor veel doeleinden te gebruiken. Ze worden gebruikt in babyvoeding, zuiveldranken en bakkerijproducten. Wei-eiwitten zijndoor hun spierherstellend vermogen populair onder bodybuilders en sporters .

Strooizout in winters

Na het zuiveren van wei blijven er zouten over. Deze worden gebruikt voor badzout. Bij een tekort aan strooizout in extreme winters kan dit badzout als vervanging van stooizout gebruikt worden.
Er zijn nog veel meer verrassende toepassingen van melkeiwit: als grondstof voor de synthetische vezel melkwol, om de stroperigheid van boorolie te bevorderen, als bindmiddel in verf, als ingrediënt in haarverzorgingsproducten, tandpasta en kauwgom. Daarnaast is lactose belangrijk als draagstof in medicijnen.

Bekijk het hele artikel in Veeteelt april 1, 2010.

Melk, een veelzijdig ingrediënt: van kaas tot beeldbuis
Melk, een veelzijdig ingrediënt: van kaas tot beeldbuis
right