Sitemenu

zondag 11 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Biologisch rundergehakt is het meest dier- en milieuvriendelijke vlees volgens de VleesWijzer. Rundvlees sluit de ranglijst van de Vleeswijzer, die Stichting Varkens in Nood en Vereniging Milieudefensie vandaag presenteren. De Universiteit Utrecht en de Wageningen Universiteit werkten mee aan de wijzer.

Op de ranglijst staan vier vleesvervangers en veertien soorten vlees. Het gemiddelde van de dierenwelzijns- en milieuscore bepaalt de plaats op de ranglijst. Dierenwelzijn en milieu wegen even zwaar. Quorn, een plantaardig product met schimmeleiwit, scoort het best. Daarna volgen de vleesvervangers tofu, vegaburger en Valess. Het eerste vleesproduct, biologisch rundergehakt, staat op de vijfde plek op de ranglijst. Konijn, kalkoen en rundvlees staan onderaan.

Hele keten onder de loep

De VleesWijzer is gebaseerd op de zogeheten Milieumeetlat van Hans Blonk van Blonk Milieuadvies en op interviews met dierenwelzijnsdeskundigen die als wetenschappelijk onderzoeker werkzaam zijn. Het is volgens het rapport nog niet mogelijk om met behulp van bestaande welzijnsevaluatiesystemen de diervriendelijkheid van verschillende vleesproducten in kaart te brengen. Daarom zijn voor dit onderzoek dierenwelzijnsdeskundigen geinterviewd.

Blonk vertelt in de Volkskrant van 27 oktober: ‘Wij kijken naar de hele keten, vanaf de teelt van de grondstoffen tot aan de consument. Heel bepalend is de hoeveelheid land die nodig is en het broeikaseffect. Vandaar dat rundvlees en lamsvlees slecht scoren.’ De hoeveelheid sojagebruik, die een groot beslag legt op grond in Latijns-Amerika en Azië, weegt zwaar mee in de scores.

Haken en ogen

Aan het berekenen van de milieubelasting van de vleesproductie zitten haken en ogen, geeft Blonk in de Volkskrant toe. Hij beklemtoont dat in zijn advies sprake is van gemiddelden. ‘Bij varkens weten we ongeveer hoeveel soja in het voer zit. Maar er zijn jaren dat er nauwelijks soja in varkensvoer zit, vanwege de hoge sojaprijs. In die periode scoren varkens relatief goed op milieu. Terwijl van sommige tofuproducten niet duidelijk is waar de soja vandaan komt. Als je dus echt goede berekeningen wil maken, dan moet je op productniveau specificeren.’

Lees het rapport

Rundvlees sluit de vlees- en vleesvervangersranglijst, die gesorteerd is op dierenwelzijn en milieu
Rundvlees sluit de vlees- en vleesvervangersranglijst, die gesorteerd is op dierenwelzijn en milieu
right