Sitemenu

zaterdag 10 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

 

Met een budget van 23 miljoen euro starten onderzoeksinstellingen een project dat nieuwe kennis op moet leveren over onder meer uiergezondheid en vruchtbaarheid. De start is dit voorjaar en er werken dertig onderzoeksinstellingen uit veertien Europese landen aan mee.

 

Het project opereert onder de naam Sabre (genomics for sustainable animal breeding) en spitst zich toe op het ontwikkelen van duurzame productiesystemen in de varkens-, de pluimvee- en de rundveehouderij, met behulp van genenleer. Animal Sciences Group vervult een leidinggevende rol in het onderzoek.

Projectleider Roel Veerkamp: 'We willen beter inzichtelijk maken welke genen vruchtbaarheid, mastitis of weerstand controleren. Denk bijvoorbeeld aan genen die embryo-ontwikkeling of sta -reflex beïnvloeden.

De EU financiert de helft van het vierjarige project, de rest komt voor rekening van het bedrijfsleven en nationale overheden. Binnen het onderzoek werken bijna tweehonderd wetenschappers aan twaalf onderwerpen. Volgens Veerkamp is het voor het eerst dat op Europees niveau een project met een dergelijke omvang start.

 

right