Sitemenu

zaterdag 28 november 2020
left
content-main-left

Nieuws

Nadat we in de vorige weblog vertelden welke koeien definitief geselecteerd zijn voor de NRM, willen we in deze weblog de koeien stuk voor stuk even kort introduceren en wat vertellen over de familie waaruit ze komen.

De geselecteerde vaars, Future Dream Sonja 134 (v. Goldwyn), komt uit Duncan Progressdochter Sonja 112. Deze bijna negen jaar oude, plezierige koe is altijd in dezelfde conditie en geeft gemakkelijk melk. Ze kalft altijd binnen het jaar en is nu voor de achtste keer drachtig, van Mr. Sam. Het is ook een koe die op keuringen altijd goed meedraait. Ze heeft inmiddels vijf vaarskalveren gebracht waarvan er nog vier aanwezig zijn. Drie daarvan zijn inmiddels aan de melk.
De familie van Future Dream Hillie 11 (v. Allen) heeft altijd al geïmponeerd. Haar moeder, Hillie 7, was een dochter van Blackstar Saxon. Ze was voor haar tijd heel groot en misschien iets te robuust. Op de keuring werd ze vaak tweede omdat ze altijd moest strijden tegen de geweldige Puk van familie Korevaar uit Wieringerwaard, zeker geen schande natuurlijk. Helaas heeft Hillie 7 veel stierkalveren gebracht.
Het verhaal rond Woudhoeve Pietje 689 zit iets anders in elkaar, we hebben haar namelijk niet zelf gefokt. Twee jaar geleden hebben we Pietje, een halfzus van Woudhoeve Flyer, gekocht op de veiling van de veestapel van de familie Ruyter in Oosterblokker, die hun bedrijf vanwege gezondheidsredenen moest beëindigen. Toen we van deze veiling hoorden, hebben we meteen een catalogus opgevraagd. De koe waar Jacob interesse in had, stond gelukkig in de catalogus. Jacob had Pietje 689 als vaars gezien met het veebeoordelen. Ze was toen al erg goed. Een klein minpuntje was het hoge celgetal, maar tijdens de veiling werd dit een pluspuntje omdat de koe hierdoor niet duur was.
We hebben Pietje, inmiddels een negenjarige koe, de eerste twee maanden laten wennen aan de stal en de veestapel. Daarna hebben we haar drie keer gespoeld en inmiddels heeft ze zelf ook alweer gekalfd. We hebben uit haar op dit moment drie vaarskalveren van Jenny Lou, Goldwyn en Survivor (eigen dracht). Vooral de Goldwyn lijkt erg goed. Van de derde spoeling, met opnieuw Goldwyn, zijn nog drachten onderweg. Pietje is nu drachtig van Mr. Sam.
Het celgetal is gedurende de lactatie prima, alleen rond de tocht en het spoelen is het tijdelijk even te hoog, maar daarna zakt het altijd weer snel. In de fokkerij moet je soms gokken en soms ook geluk hebben. Met Pietje hebben we gegokt en geluk gehad!
De volgende keer vertellen we meer over de voorbereidingen.

Groetjes, Jacob en Ina
Woudhoeve Pietje 609 (v. Celsius), de moeder van Pietje 689
Woudhoeve Pietje 609 (v. Celsius), de moeder van Pietje 689
right