Sitemenu

zondag 11 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Het is zover, we zijn aangekomen in Utrecht en hier gaat het de komende dagen allemaal gebeuren. Het is nu donderdagavond rond 22.00 uur en we hebben even een momentje rust. Rond zes uur vanavond zijn we met de koeien vanuit Avenhorn vertrokken. De reis is redelijk goed verlopen en ondanks een klein beetje file waren we rond half acht hier in de Veemarkthallen. We hebben de koeien gelijk gewassen en ze liggen nu, ongeveer twee uur later, alle drie heerlijk te herkauwen. Groot voordeel is dat ze aan elkaar gewent zijn doordat ze al zes weken 's nachts in hetzelfde hok hebben gezeten.
We voeren de koeien op dit moment alleen hooi, eerst moet de pens een beetje tot rust komen en vannacht schakelen voorzichtig over op mengvoer. We beginnen dan ook gelijk met het voerschema, waarbij we om de drie uur voeren en water geven. Als de koeien stoppen met vreten, halen we de bakken weg en duurt het drie uur voor ze nieuw voer krijgen. Hiermee proberen we een hogere opname te realiseren.

Morgenochtend melken we de koeien om vijf uur en direct daarna wassen we ze voor de laatste keer. Vanaf dat moment begint het echt serieus te worden. We moeten dan per individuele koe beslissen wanneer we haar voor het laatst gaan melken en ze mogen natuurlijk niet meer vies worden.
Vannacht proberen we om de beurt wat te slapen. We hebben een matras achter in de bus gegooid, zodat er één kan slapen en de ander op de koeien kan letten. Halverwege de nacht draaien we de rollen om. In de auto slaap je toch stukken beter dan hier in het stro want de ene keer slaat er een melkpomp aan en de andere keer stuift er weer iemand langs.
Maar het is tijd om de koeien water te geven. Vol spanning leven we richting zaterdag. We houden jullie op de hoogte.

Groetjes, Jacob en Ina

De koeien herkauwen rustig en de eigenaren zijn tevreden
De koeien herkauwen rustig en de eigenaren zijn tevreden
right