Sitemenu

zondag 9 mei 2021
left
content-main-left

Nieuws

De NRM nadert...

10-06-2008

Nog maar tweeënhalve week en het is zover. Ja, de NRM komt nu echt dichtbij. Gelukkig ontwikkelen de koeien zich richting de show zoals we van tevoren graag wilden dat ze gingen doen. De koeien zitten lekker in hun vel en weten al precies wat er gaat gebeuren. 's Avonds na het melken staan ze al bij het scheidingshek te wachten om apart te gaan. Ook de individuele rantsoenen beginnen hun uitwerking te krijgen. Sonja 134, de Goldwyndochter, begint de luzerne goed te vreten en toont daardoor wat voller. Hillie 11, de Allendochter, hebben we van de bierbostel afgehaald. Ze groeit nu niet meer en blijft toch goed melk geven, ondanks haar lactatiestadium. Pietje 689 begint juist wat in conditie toe te nemen waardoor ze beter wordt in haar bovenbouw.

We hebben de koeien afgelopen weekend allemaal gewassen en spuiten ze nu twee keer per dag in de melkstal af met koud water, waardoor het haar extra groeit.
Trainen doen we met de koeien niet zo veel. Ze zijn allemaal al regelmatig naar keuringen geweest en onze ervaring is dat als we te vaak trainen de koeien juist chagrijnig worden. Het moet voor de koeien ook leuk blijven en onze veestapel is over het algemeen al heel rustig. Dat is wel een nadeel als je een keer haast hebt met het uit het land halen van de koeien.
Bij te veel trainen is onze ervaring dat koeien op de keuring niet alert genoeg zijn of dat ze je uit frustratie alle hoeken van de ring laten zien. Naar ons idee is niet al te veel trainen dus beter omdat koeien het dan vaak wel interessant vinden wat er op de keuring gaat gebeuren.

Groetjes, Jacob en Ina

De koeien krijgen slechts heel af en toe een looptraining
De koeien krijgen slechts heel af en toe een looptraining
right