Sitemenu

donderdag 15 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) trekt per direct alle maatregelen ter voorkoming van een uitbraak van mond- en klauwzeer in Nederland in. Dat betekent dat ook fokveedagen nu weer toegestaan zijn.
Alleen de dubbele reiniging en ontsmetting van terugkerende vervoermiddelen van (voor mond- en klauwzeer) gevoelige dieren uit het Verenigd Koninkrijk blijft nog verplicht tot het toezichtgebied in het Verenigd Koninkrijk is opgeheven.
In Nederland zijn alle voor mond- en klauwzeer gevoelige dieren die sinds 1 juni 2007 uit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland zijn gekomen getraceerd en onderzocht. Geen van de dieren vertoont uiterlijke symptomen van mond- en klauwzeer. Van ruim 30 runderbedrijven is de uitslag van bloedtesten nog niet bekend. Deze bedrijven blijven geblokkeerd totdat de uitslag bekend is.
Minister Verburg stelde op 4 augustus naar aanleiding van de besmetting met mond- en klauwzeer in het Verenigd Koninkrijk een algemeen vervoersverbod en een verzamelverbod voor evenhoevige dieren in Nederland in. Sindsdien heeft zij al een aantal versoepelingen doorgevoerd. De huidige situatie maakt het volgens Verburg mogelijk om ook de resterende maatregelen in te trekken.

right