Sitemenu

vrijdag 1 juli 2022
left
content-main-left

Nieuws

Voerleverancier Hendrix UTD adviseert veehouders de concentratie kunstmelk voor kalveren met 25 procent te verhogen. Door het winterweer kost het een kalf meer energie om op temperatuur te blijven, waardoor de energiebehoefte groter is.

Krijgt het kalf geen extra energie via voeding, dan gaat het extra lichaamsreserves verbranden en dat gaat ten koste van de groei. Kalveren jonger dan drie weken hebben bij een temperatuur lager dan tien graden Celsius al extra energie nodig uit kunstmelk. Bij een temperatuur van min vijf graden Celsius adviseert Hendrix UTD de concentratie kunstmelk met een kwart te verhogen.

Aandacht voor watervoorziening

Naast een hogere concentratie kunstmelk per liter is ook aandacht voor de watervoorziening nodig. Kalveren nemen geen krachtvoer op zonder water.

Volgens de voerfirma hebben kalveren in een koudere periode daarnaast extra water nodig om aan de vochtvoorziening te voldoen en de warmte te reguleren. Om de opname van lauw water te stimuleren kunnen er eventueel elektrolyten worden toegevoegd.

Hendrix UTD adviseert bij min vijf graden Celsius de concentratie kunstmelk met een kwart te verhogen
Hendrix UTD adviseert bij min vijf graden Celsius de concentratie kunstmelk met een kwart te verhogen
right