Sitemenu

maandag 19 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Mengvoerleverancier Agrifirm heeft een concept ontwikkeld om weidende veehouders structuur te bieden en actief met kennis te ondersteunen.

Onder de naam WeideKompas heeft Agrifirm een drietal vormen van weidegang gedefinieerd: compleet weiden, combi-weiden en compact weiden. Deze vormen zijn erop gericht om per veehouder de maximale opname van weidegras te realiseren.

De basis voor de juiste keuze van de beweidingsvorm is het aantal koeien per hectare beweidbaar oppervlak. Iedere beweidingsvorm heeft vervolgens zijn eigen succesfactoren die veehouders helpen om weidegang op het bedrijf te laten slagen.

Kwaliteit vers gras

Naast het definiëren van de beweidingsvormen heeft Agrifirm ook handige tools ontwikkeld. Zo geeft de grasmonitor wekelijks uitslagen van de kwaliteit van vers gras en de hittestressmonitor attendeert de veehouder vroegtijdig op te nemen maatregelen om hittestress te voorkomen.

Agrifirm werkt nog aan een module om ook de nettograsopname van de koeien te voorspellen op basis van beweidingsresten, de bijgroei en het aantal dagen beweiding.

Geen ambassadeur

Agrifirm benadrukt met de hulpmiddelen geen ambassadeur van weidegang te willen zijn, maar wel een adviseur voor de veehouders die weidegang toepassen.

Meer over het WeideKompas in Veeteelt van deze week.

WeideKompas helpt veehouders maximale opname van weidegras te realiseren
WeideKompas helpt veehouders maximale opname van weidegras te realiseren
right