Sitemenu

vrijdag 9 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Met een gemiddelde vem van 878 en een ruweiwittotaal van 152 doen de biologische graskuilen van 2012 niet onder voor een gangbaar geteelde graskuil.

Het ruweiwittotaal is in biologische kuilen zelfs een fractie hoger, zo blijkt uit een analyse van Agrifirm Feed. De veevoederproducent vergeleek in de analyse 85 biologische kuilen van klanten met het gemiddelde van de gemaakte gangbare kuilen van klanten.

Niet verwacht

'We hadden het verschil in biologisch en gangbaar groter verwacht', laat sectorspecialist rundvee bij Agrifirm Leo Tjoonk weten. 'In de vers gras analyses van dit jaar kwam biologisch er namelijk niet beter uit. Het resultaat in de kuil is echter ook afhankelijk van het oogsttijdstip.'

De variatie in voederwaarde in biologische kuilen is wel groot, meldt Agrifirm. Zo varieert de voederwaarde van de voorjaarskuilen van 978 vem voor de vroege voorjaarskuilen tot 793 in de late eerste snede (zie tabel).

Weinig risico op broei

Uit de analyse stelt Agrifirm dat de biologische kuilen goed zijn geconserveerd en weinig risico lopen op broei. De kuilen zijn goed verzuurd en met een gehalte aan melkzuur van 33 gram per kg drogestof zijn de kuilen smakelijk.

Figuur 1: Voederwaarde kuilen 2012 in g/kg ds. (Bron: Agrifirm)

  biologisch gangbaar
droge stof 466 478
vem 878 875
ruweiwittotaal 152 149
suiker 94 92
melkzuur 33 34
De variatie in de voederwaarde in biologische kuilen is wel groot
De variatie in de voederwaarde in biologische kuilen is wel groot
right