Sitemenu

vrijdag 1 juli 2022
left
content-main-left

Nieuws

José Graziano da Silva van de Voedsel- en landbouworganisatie FAO heeft in de Britse krant Financial Times de VS opgeroepen om de productie van bio-ethanol uit mais stop te zetten.

De directeur-generaal van de FAO hoopt dat op die manier een voedselcrisis kan worden vermeden. ‘Een onmiddellijke en tijdelijke opschorting van de Amerikaanse wetgeving die quota oplegt voor bio-ethanolproductie zou rust kunnen brengen op de markt en toestaan dat een groter deel van de maisoogst wordt aangewend om mensen en dieren te voeden.'

Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw staat op dit moment amper 23 procent van de mais er door de droogte goed bij, wat leidt tot een forse toename van de maisprijzen. Waarnemers vrezen bovendien dat de oogstramingen nog naar beneden zullen worden bijgesteld.

40 procent mais in ethanol

Het Vlaamse infocentrum land- en tuinbouw meldt dat  Thierry Kesteloot, beleidsmedewerker Voedsel en Landbouw bij Oxfam-Solidariteit, inschat dat in de VS maar liefst 40 procent van de mais wordt gebruikt om biobrandstof te maken.

Veertig procent van de mais in de VS wordt gebruikt voor bio-ethanol
Veertig procent van de mais in de VS wordt gebruikt voor bio-ethanol

Biovergisters

Hoe zit dit met de zwaar gesubsidieerde Biovergisters in Europa? Ik heb met eigen ogen gezien dat Duitsland vol met deze maïsvreters staat!

Mee eens, Het lijkt me beter

Mee eens, Het lijkt me beter de energie ergens anders van daan te halen terwijl er wereldwijd honger is. Kernernergie bijvoorbeeld.
right